Annuar Musa Terima Keputusan Menggantung Tugasnya Serta-Merta

Share This:

Biarpun tidak tahu menahu pihak Majlis Amanah Rakyat (MARA) bermesyuarat hari ini tetapi Pengerusi badan itu, Tan Sri Annuar Musa menerima dengan berlapang dada keputusan mesyuarat untuk menggantung jawatannya itu sementara waktu.

Dalam satu kenyataan oleh beliau hari ini, beliau berkata tidak dimaklumkan berkenaan sebab keputusan itu diambil.

Beliau yang juga Ketua Penerangan UMNO berkata beliau juga tidak pernah diminta memberikan sebarang penjelasan berkaitan perkara itu.

“Saya tidak tahu menahu hal mesyuarat khas ini (pagi tadi) dan saya juga belum mendapat maklum apa isunya kerana setakat ini saya tidak pernah diminta apa-apa penjelasan baik ahli majlis atau menteri,” katanya dalam kenyataan beliau yang ditulisnya di Facebook, hari ini.

Jawatan yang dipegang oleh Annuar dalam MARA dan syarikat Pelaburan Mara Berhad (PMB) kini dipangku seorang daripada Ahli Majlis Badan Berkenaan.

Keputusan menggantung jawatan Annuar dibuat pada mesyuarat diadakan di Kuala Lumpur pagi tadi.

Beliau pada mulanya mendapat tahu berkaitan perkara itu apabila menerima panggila telefon dari Ketua Pengarah MARA, Datuk Ibrahim Ahmad dan Ahli Majlis MARA Datuk Dr Yusof Yaacob.

“Saya dimaklumkan mesyuarat yang dipengerusi Datuk Dr Yusof itu telah mengambil keputusan menggantung saya serta-merta dari tugas saya sebagai Pengerusi MARA dan Pengerusi Pelaburan MARA Berhad,” katanya.

Katanya, mesyuarat ahli majlis itu sepatutnya diadakan pada 14 Februari ini dan beliau bercadang untuk membincangkan beberapa isu berkaitan.

“Tetapi menteri telah memberi kebenaran untuk mesyuarat khas diadakan lebih awal dan tanpa kehadiran saya.

“Sebagai penjawat jawatan yang dilantik, saya menerima apa saja secara berlapang dada dan penuh kebertanggungjawaban terutama dalam rangka menjalankan tugas yag diamanahakan.

“Prinsip integriti dan amanah insya-Allah sentiasa saya utamakan. Saya akan membuat kenyataan selanjutnya minggu depan.

“Biar segalanya tenang dulu dan tidak perlu terburu-buru,” katanya.

Keputusan itu dibuat 20 hari selepas Tengku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Iskandar memuat naik statusnya berhubung penajaan Pelaburan MARA dan Universiti Kuala Lumpur (UniKL) yang “dipaksa” untuk menaja skuad Liga Super Kelantan.

Menulis di Facebook, Ketua Penerangan Umno itu berkata “MARA tidak pernah menaja” walau satu sen pun untuk skuad The Red Warriors (TRW).

Penggunaan logo 50 Tahun MARA pada bahagian lengan jersi pasukan TRW itu pula, kata Annuar, dipamerkan secara percuma walaupun ia bernilai RM250,000. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*