Derhaka Pada Ibu, Netizen Gelar Azmin Ali ‘Si Tanggang Moden’

Terkini, Ummi Hafilda Ali yang merupakan adik kepada Azmin Ali telah memuat naik satu post di laman Facebooknya. Dalam post tersebut, beliau mendedahkan perangai sebenar Azmin Ali yang digambarkan seperti seorang anak derhaka kerana Azmin Ali pergi bercuti di London. Sedangkan, ibunya sedang kritikal di ICU. Dalam pada itu, Azmin Ali juga sering kali membuat ibunya berkecil hati dan menangis.

Dibawah adalah coretan Ummi Hafilda Ali di laman Facebooknya.

Wajar ke kamu pergi bercuti ke London ketika ibu kritikal di ICU. Akal mana? Penting sangat ke sambut new yer di London tu or kejar Boxing Day Sales di London tu? Penting sangat ke. Layak ke kamu memimpin ummah kalau ibu sendiri pun diabaikan?
Kalau terjadi sesuatu pada mak in between. Kau tak sesal ke seumur hidup? Tak perlu nak plastik lah dengan rakyat kata kau ziarah mak kau setiap hari. Hakikatnya Allah Tahu. Anak mana yang tepi mak berjam-jam baca Al-Quran? Tak yah drama lah. Dulu 5 tahun kau buang mak tanpa peduli langsung.

Tup tup dah dekat nak jadi orang besar kau balik melutut minta ampun maaf pada mak. Janji bulan bintang konon. Takut wartawan tanya kan? Pasal kau tak baik dgn mak. Bukan pasal kau takut dengan Allah. Tapi ibu yang mulia tetap ampunkan anak yang derhaka walaupun hatinya hancur luluh untuk beberapa lama.

Itulah agungnya kasih sayang dan nilai cinta seorang ibu yang mulia pada anak-anaknya. Kemudian, kau buat perangai balik. Ghaib. Tak tanya khabar. Datang pun 3 bulan sekali. Mak call kau 100 kali pun kau tak angkat. Tak return call balik. Macam-macam kau dah hancur kan hati ibu. Sampai ke tahap seminggu sebelum mak jatuh.

Mak suruh aku rakamkan satu lagu yang dia nyanyi suruh forward kat kau kalau dia sudah tiada lagi. Lagu tu amat sedih dan sayu. Kehancuran hati seorang ibu. Tak sanggup aku tengok mak selalu nangis kerana perangai kau orang semua. Melampaui batas. Apa kau ingat kuasa dan harta yang menimbun boleh tutup dosa ke? Boleh ghabunkan pandangan manusia ke?

Masa kau dilantik jadi org besar. Siapa yang kau bawak masuk istana. Bukan ibu kau yang melahirkan kau tapi kau bawak masuk mak mentua kau yang memang kau selalu heret satu dunia pun. Sekali lagi mak berjujuran air mata menangis teresak resak. Aku yang menenangkan dia ketika itu. Ada kau tahu? Ada kau kisah perasaan dia?

Sekali lagi masa kau nak pingat gelaran dato seri, nama hajah che tom tiada dalam senarai istana. Mak meraung sepuas hati. Mana kan tidak, jiran tetangga kata dia ibu bertuah melahirkan anak yang dapat jadi pemimpin tapi hakikatnya Allah saja tahu kehancuran hatinya bila anaknya tiada memuliakan dia sebagai ibu.

Akhirnya, aku ambil inisiatif call YM Tengku Sulaiman Adinda Sultan Selangor. Mohon izinkan nama mak ke dalam senarai jemputan istana. Mujurlah aku pun ramai kenalan VVIP dan memang rapat dengan Ku Leman. Dan Ku Leman mengizinkan nama mak disenarai dalam salah satu tetamu kehormat. Syukur. Baru mak senyum lebar. Ada ke penyokong kau tau peranan aku di belakang tabir untuk kepentingan politik kau jugak. Ada kau kenang.

Bila mak datang istana. Chewah, cepat-cepat kau berlakon peluk mak. Cium mak. Ambil gambar bagai nak rak depan ratusan wartawan konon kau lah yang ingat nak jemput mak tu. Macam kau lah anak mithali. Fuh terus buat posting kat fb tunjukkan konon keakraban kau dgn mak. Beribu likes kau dapat ya. Yang puji kau bagai nak rak. Sedangkan lembu punya susu. Sapi yang dapat namakan. Siapa punya usaha untuk gembirakan hati mak sentiasa?

Kau ada otak tak untuk fikir semua itu. Bila kau makan sedap-sedap di hotel mewah. Kau fikir tak apa khabar mak kau? Apa dia makan? Apa perasaan dia? Umur kau pun dah 50 lebih kan? Berubahlah perangai. Jangan munafik sangat. Dunia ini hanya pinjaman. Dosa kau dengan aku pun menimbun lagi dek fitnah dajal nak tutup kes serakah boss dajal kau tu.

Sepatutnya, kesakitan mak ni buat kau lebih insaf tetapi tidak. Enjoy sakan lagi dekat london ya. Tak apa masa itu akan tiba. Kau abang sepatutnya kau tunjukkan contoh teladan yang baik. Tetapi ini, sebaliknya Allah melihat segalanya. Allah Maha Mengetahui yang nyata mahupun yang tersembunyi. Jadi ingat-ingatlah. Berpijaklah di bumi yang nyata.

Hari ini mungkin kau ada kuasa esok lusa mungkin terhumban ke sana. Sepatutnya apa yang jadi pada boss kau dijadikan iktibar. At one time he was too powerful. But where is the ending? Tempat paling hina di dunia. Ke penjara. That is kifarah. Allah. Padanya terlampau munafik dalam setiap pekara. Jadi ingat-ingatlah. Hidup kita tak lama.

Janganlah buat mak menangis lagi bila buka mata. Layanlah dia. Belai dia, cium dia, manjakan dia seperti seorang permaisuri. Disaat-saat penghujung usianya. Ingatlah kejayaan kamu berkat doa ibu yang tiada henti setiap malam dalam tahajjudnya.

Sementara itu, post tersebut turut mendapat perhatian ramai netizen. Rata-rata netizen bersimpati terhadap ibunya dan mengecam tindakan Azmin Ali. Ada yang memberi kata-kata semangat kepada Ummi Hafilda Ali dan mendoakan supaya ibunya cepat sembuh.

WAJAR KE KAMU PERGI BERCUTI KE LONDON KETIKA IBU KRITIKAL DI ICU..AKAL MANA.??.PENTING SGT KE..SAMBUT NEW YEAR DI LONDON TU OR KEJAR BOXING DAY SALES DI LONDON TU..PENTING SGT KE..LAYAK KE KAMU MEMIMPIN UMMAH KALAU IBU SENDIRI PUN DI ABAIKAN?.KALAU TERJADI SESUATU PD MAK IN BETWEEN..KAU TAK SESAL KE SEUMUR HIDUP..???.TAK YAH PLASTIK LAH DGN RAKYAT KATA KAU ZIARAH MAK KAU TIAP HARI..HAKIKAT NYA ALLAH TAU..ANAK MANA YG TEPI MAK BERJAM JAM BACA QURAN TIAP HARI..TAK YAH DRAMA LAH..dulu 5 tahun kau buang mak tanpa peduli langsung..tup tup dah dekat nak jadi org besar kau balik melutut mintak ampun maaf pd mak..janji bulan bintang konon..takut wartawan tanya kan..pasal.kau tak baik dgn mak..bukan pasal kau takut dgn allah..tapi ibu yg mulia tetap ampun kan.anak yg derhaka walaupun hatinya hancur luluh untuk beberapa lama..itu.lah agung nya kasih sayang n nilai cinta seorg ibu yg mulia pada anak.anak nya.then kau buat perangai balik..ghaib..tak tanya khabar..dtg pun 3 bulan sekali..mak tel kau 100x pun kau tak angkat..tak return call balik..mcm mcm kau dah hancur kan hati ibu..sampai ke tahap seminggu sebelum mak jatuh..mak suruh aku video kan satu lagu yg dia nyanyi suruh forward kat kau kalau dia sudah tiada lagi..lagu tu amat sedih n sayu..kehancuran hati seorg ibu..tak.sanggup aku tengok mak selalu nangis kerana perangai kau org semua..melampaui batas..apa kau ingat kuasa n harta yg menimbun boleh tutup dosa ke..boleh ghabunkan pandangan manusia ke..??. Masa kau di lantik jadi org besar..sape yg kau bawak masuk istana..bukan ibu kau yg melahirkan kau ..tapi kau bawak masuk mak mentua kau..yg memang kau selalu heret.satu dunia pun..sekali lagi mak berjujuran air mata..menangis teresak resak..aku yg menenang kan nya ketika itu..ada kau tau. Ada kau kisah perasaan dia..sekali.lagi masa kau nak pingat gelaran dato seri..nama hajah che tom tiada dlm senarai istana. Mak meraung sepuas hati..mana kan tidak..jiran tetangga kata dia ibu bertuah melahirkan anak yg dapat jadi pemimpin..tapi hakikat nya Allah saja tau kehancuran hatinya bila anak nya tiada memuliakan.dia sbg ibu….akhir nya aku AMBIL INISIATIF CALL YM TENGKU SULAIMAN ADINDA SULTAN SELANGOR..MOHON IZIN NAMA MAK DI MASUK KAN DLM SENARAI JEMPUTAN ISTANA..MUJUR LAH AKU PUN RAMAI KENALAN VVIP..DAN MEMANG RAPAT DGN KU.LEMAN..DAN KU LEMAN MENGIZIN KAN NAMA MAK SALAH SATU TETAMU KEHORMAT..syukur.baru mak senyum lebar..ada ke penyokong kau tau peranan.aku.di belakang tabir untuk kepentingan politik kau jugak..ada kau kenang..bila mak.dtg istana..chewah cepat cepat kau berlakun peluk mak..cium mak..ambik.gambar bagai nak rak depan ratusan wartawan konon kau lah yg ingat nak jemput mak tu..mcm kau lah anak mithali..fuh terus buat posting kat fb tunjuk kan al konon keakraban kau dgn mak..beribu likes kau dapat ya..yg puji kau bagai nak rak..sedangkan lembu punya susu..sapi yg dapat nama.kan .sape punya usaha untuk.gembirakan hati mak sentiasa..kau ada otak tak untuk.fikir semua itu..bila kau makan sedap sedap kat hotel.mewah ..kau fikir tak..apa khabar mak kau..apa dia makan..apa perasaan dia..umur kau pun dah 50 lebih kan..ubah.lah perangai..jangan munafik sangat..dunia ini hanya pinjaman…dosa kau dgn aku pun menimbun lagi dek fitnah dajal nak tutup.kes serakah boss dajal kau tu..sepatutnya kesakitan mak ni buat kau lebih insaf..tetapi tidak..enjoy sakan lagi dekat london ya..tak.pe the time will come..kau abang sepatut nya kau tunjuk kan contoh teladan yg baik..tapi ini.sebalik nya..ALLAH MELIHAT SEGALANYA..ALLAH MAHA MENGETAHUI YG NYATA MAUPUN YG TERSEMBUNYI..SO INGAT INGAT LAH…BERPIJAK LAH DI BUMI NYATA..HARI NI MUNGKIN KAU ADA KUASA ESOK LUSA MUNGKIN KE TERHUMBAN KE SANA..PATUT APA YG JADI PADA BOSS KAU DI JADIKAN IKTIBAR..AT ONE TIME HE WAS TOO POWERFUL..BUT WHERE IS THE ENDING..TEMPAT PALING HINA DI DUNIA..KE PENJARA…THAT IS KIFARAH.ALLAH.PADANYA..TERLAMPAU.MUNAFIK DLM SETIAP.PERKARA..SO INGAT INGAT LAH..hidup.kita tak lama..JANGAN LAH BUAT MAK MENANGIS LAGI BILA BUKAK MATA..LAYAN LAH DIA..BELAI DIA CIUM DIA MANJAKAN DIA SEPERTI SEORG PERMAISURI..DI SAAT SAAT PENGHUJUNG USIA NYA..INGAT LAH KEJAYAAN KAMU BERKAT DOA IBU YG TIADA HENTI SETIAP MLM DLM TAHJUD NYA..

-pru14.tv-

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE