Trump Batalkan TPP

Share This:

Donald Trump akan mengeluarkan AS dari TPP pada hari pertama menjabat saat beliau memberikan ucapan dasar utama kepada apa yang dia akan lakukan dalam masa 100 hari pertama sebagai presiden

Donald Trump berkata beliau akan menarik Amerika daripada perdagangan Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) pada hari pertama beliau menjabat, dalam pengumuman dasar utama.

Presiden terpilih Amerika Syarikat telah jelas semasa kempen pilihan raya beliau mengenai penentangannya terhadap perjanjian perdagangan, inisiatif perdagangan yang ditandatangani Presiden Barack Obama, dan juga telah ditandatangani oleh 12 negara pada bulan Februari dan meliputi 40 peratus daripada ekonomi dunia.

Tetapi dalam pidato langsung yang pertama ke negara ini tentang apa keutamaan dasar beliau akan berada dalam 100 hari pertama, Mr Trump berkata beliau akan segera membatalkan perkongsian itu, menyifatkannya sebagai “bencana yang berpotensi untuk negara kita”.

Dalam video yang dikeluarkan di YouTube, Republikan berkata agenda beliau akan berdasarkan kepada “meletakkan Amerika pertama”.

“Saya telah meminta pasukan peralihan saya untuk membangunkan senarai tindakan eksekutif kita boleh mengambil satu hari untuk memulihkan undang-undang kita dan membawa balik kerja kita,” kata Mr Trump.

“Pada perdagangan, saya akan mengeluarkan pemberitahuan kami hasrat untuk menarik diri daripada Perkongsian Trans-Pasifik,” katanya.

“Sebaliknya, kami akan berunding tawaran yang adil, dua hala perdagangan yang membawa pekerjaan dan industri kembali ke pantai Amerika.”

TPP, yang belum disahkan oleh Kongres Amerika Syarikat Republikan dikuasai, bertujuan untuk mewujudkan zon perdagangan bebas dengan buruh biasa dan piawaian alam sekitar, dan langkah-langkah untuk melindungi data dan harta intelek syarikat-syarikat besar.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*