Tindakan Ke Atas Tiga Bekas Menteri Akan Diambil Berasaskan Undang-Undang

Share This:

Kerajaan menyerahkan kepada polis dan Peguam Negara untuk menentukan tindakan yang perlu ke atas tiga Ahli Parlimen yang juga bekas Menteri yang dilihat telah mendedahkan rahsia kerajaan ketika berbahas di Parlimen.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata jika ada ucapan mereka melanggar Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972, polis akan menyerahkan hasil siasatan kepada Peguam Negara untuk membuat pertuduhan.

“Walaupun anggota Parlimen mempunyai kekebalan apabila berucap di Dewan Rakyat atau Dewan Negara, namun anggota Kabinet terikat dengan OSA dan sumpah simpan rahsia kerajaan

“Ini turut terpakai walaupun mereka tidak lagi menjadi anggota pentadbiran kerajaan.

“Ini harus dipatuhi dan menjadi ingatan buat kita semua,” kata Ahmad Zahid kepada pemberita selepas menghadiri pelancaran buku ‘Being Abdullah Ahmad Badawi’ yang disempurnakan Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah di ibu negara, hari ini.

Beliau yang juga Menteri Dalam Negeri dengan tegas berkata walaupun berbeza pendapat dalam politik sebagai pembangkang tetapi aspek prinsip dan perundangan negara perlu dipatuhi.

Bekas timbalan perdana menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, bekas Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dan bekas Menteri Kewangan II, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah didakwa membocorkan rahsia kerajaan ketika membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan 2017 di Dewan Rakyat baru-baru ini.

Muhyiddin yang juga Presiden PPBM dan Ahli Parlimen PPBM-Pagoh, ketika membahaskan Bajet 2017 telah diberikan peringatan oleh Speaker Dewan Rakyat bahawa perkara berkaitan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) tidak boleh disentuh tetapi tidak diendahkan oleh beliau.

Difahamkan rakan mereka ketika berkhidmat dalam Kabinet berkata ketiga-tiga mereka hanya bersetuju dan tidak bersuara berkenaan perkara sama ketika berada di dalam kerajaan. –  pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*