Skim Kesihatan Peduli Sihat Azmin Sukar Dilaksanakan

Share This:

Cadangan Skim Kesihatan yang digelarkan Peduli Sihat oleh Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dalam pembentangan Belanjawan 2017 Selangor hari ini tidak mungkin boleh dilaksanakan kerana banyak kepincangan.

Menurut beliau skim itu layak diterima oleh rakyat yang lahir di Selangor atau yang telah menetap di negeri berkenaan lebih 10 tahun.

Bagaimanakah pihak Kerajaan Negeri akan mengenalpasti sesiapa yang telah menetap di negeri Selangor lebih 10 tahun?

Adakah mereka perlu mengisi borang serta mendapatkan tandatangan pemimpin tempatan seperti Ketua Kampung, Penghulu atau Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) untuk mengesahkan status.

Program kesihatan yang dilaksanakan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) terbukti lebih berjaya dan ia tidak memerlukan sebarang kelayakan asalkan anda warganegara Malaysia.

Ia malahan diperbaiki lagi daripada hanya hospital dan klinik kerajaan kepada Klinik 1Malaysia yang terdapat di seluruh negara hanya dengan bayaran RM1.

Selain itu, di mana rawatan dan perkhidmatan ini akan disediakan juga tidak diberitahu oleh Mohamed Azmin melainkan hanya memaklumkan ia akan diuruskan oleh syarikat pihak ketiga iaitu Selgate Corporation.

Apakah status Selgate dan siapakah pemiliknya dan mengapakah ia mendapat keistimewaan mengendalikan skim berkenaan.

Selain itu, had RM500 setahun bagi rawatan asas bagi satu keluarga yang layak adalah terlalu kecil khususnya bagi keluarga berpendapatan rendah yang biasanya mempunyai ahli keluarga yang ramai.

Biasanya di syarikat swasta perbelanjaan untuk rawatan asas ialah RM500 untuk seorang pekerja tapi dalam hal belanjawan negeri Selangor, ia diperuntukan satu keluarga sahaja.

Satu perkara menarik mengenai Bajet 2017 Selangor ini, tidakkah negeri berkenaan mempunyai sistem tersendiri mengira bilangan rakyat dengan pendapatan mereka mengikut kategori? Mengapa mesti meniru kerajaan BN dengan menumpukan usaha kepada golongan berpendapatan rendah 40 peratus?

Itu belum sebut lagi bajet Selangor disampaikan oleh Menteri Besar adalah bajet dengan defisit paling tinggi dalam sejarah sejak PKR memerintah negeri itu.

Defisit yang dibentangkan oleh beliau ialah RM900 juta. –  pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*