Pusingan U Nelayan Berjaya Patahkan Cubaan Culik Kanak-Kanak

Share This:

Seorang nelayan muda berjaya mematahkan satu cubaan penculikan apabila bertindak pantas dengan menyelamatkan seorang kanak-kanak yang berada di sebuah stesen bas di Taiping.

Ketika itu, Mohd Saifullah Mat Amin, 24, berkata dia sedang memandu lori milik syarikatnya dan ternampak adik Muzaffar Mohamad, 11, yang bersendirian serta kelihatan sugul sebelum berasa tidak sedap hati.

“Saya dah lalu tempat adik Muzaffar duduk di sudut perhentian bas sebab hujan tengah lebat dan saya hendak segera pulang ke rumah. Entah, hati saya rasa tak sedap sangat dan saya buat pusingan pusingan-u untuk bertanya kepada kanak-kanak yang bersendirian di situ,” katanya kepada Astro AWANI.

Ayat pertama yang diluahkan adik Muzaffar selepas ditnya mengapa duduk bersendirian di situ ialah, “Saya tunggu ayah, kawan ayah kata ayah akan datang ambil saya tapi dari pagi ayah tak sampai.”

Menurutnya lagi, kanak-kanak itu berkata yang dia mengikut kawan ayahnya yang sama sekali tidak dikenali dan telah menginap di sebuah hotel pada malam sebelumnya.

Saifullah telah membawa kanak-kanak malang tersebut ke balai polis berhampiran dan dimaklumkan yang Muzzafar telah dilaporkan hilang sejak pagi Jumaat setelah membonceng motosikal seorang lelaki yang berpura-pura menawarkan bantuan di Jambatan Pulau Pinang.

“Saya tak sangka pun naluri saya untuk membantu adik ini dapat membantu mengelakkan sebuah kes culik, tapi saya gembira dia kini selamat bersama keluarganya,”kata Saifullah.

Ketua Polis Daerah Taiping, Asisten Komisioner Harrith Kam Abdullah berkata tindakan segera Mohd Saifullah wajar dicontohi oleh masyarakat setempat dalam bersama membanteras cubaan kes jenayah

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*