Orang Bunuh Diri Dapat Imbuhan, Rakyat Banjir Dilupakan

Share This:

Pada tahun 2013, sewaktu negara diambang Pilihan Raya Umum ke 13, DAP Pulau Pinang malaungkan, mereka bakal menubuhkan sebuah kerajaan yang terbaik yang akan memberi perlindungan dan penjagaan terbaik buat rakyatnya. Pada kempen DAP pada waktu itu, mereka menaytakan, tiada siapa yang akan tertinggal atau terlepas pandang andai mereka memperolehi mandat untuk penggal kedua memerintah Pulau Pinang.

Tiga tahun sudah berlalu, dan sejak tiga tahun itulah, pelbagai perkara telah dilakukan oleh kerajaan DAP Pulau Pinang yang diketuai oleh Lim Guan Eng. Sesuai dengan peredaran masa, janji-janji yang pernah diungkap oleh DAP Pulau Pinang nampaknya semakin lama semakin dihanyutkan oleh arus banjir yang melanda negeri berkenaan.

14570456_364274270581846_4924415716519522294_n

Bayangkanlah, dikala kaum India di negeri berkenaan sedang hangat menyambut Deepavali, mereka terpaksa menerima “tetamu yang tidak diundang”. Hujan lebat selama beberapa jam telah menenggelamkan Paya Terubong dan beberapa bahagian lagi di Pulau Pinang. Akibatnya bukan sedikit, banyak harta benda dan kenderaan penduduk ditenggelami air.

Lebih menyedihkan, baik Ketua Menteri mahupun barisan Exco kerajaan negeri, seorangpun tidak nampak muka untuk meninjau sendiri kesengsaraan yang dialami oleh penduduk Pulau Pinang. Malah, baik Ahli Parlimen mahupun ADUN kerajaan negeri di kawasan yang terjejas juga tidak nampak kelibatnya.

Menariknya, menurut agensi kerajaan negeri yang terlibat, mereka menyalahkan sistem perparitan yang tidak diselenggara dengan baik serta faktor hujan yang terlalu lebat. Jika sistem perparitan tidak diselenggara dengan baik, selama ini, apa yang dilakukan oleh PBT Pulau Pinang? Merobohkan rumah orang atau sibuk menyaman kereta yang diparkirkan sesuka hati?

Mari kita renungkan satu lagi situasi dimana Lim Guan Eng begitu bermurah hati mendermakan RM 1,000 kepada isteri Mohd Shukri yang sanggup mengambil keputusan membunuh diri hanya disebabkan kebimbangannya dilabelkan sebagai banduan akibat kesalahan menjual rokok seludup.

images-11

Adakah kejadian membunuh diri ini jauh lebih baik pada kaca mata Guan Eng daripada menghulurkan sumbangan kerajaan negeri kepada mangsa-mangsa yang terlibat dalam bencana banjir di Pulau Pinang baru-baru ini? Bukan mempertikaikan apa yang diperolehi oleh waris Mohd Shukri ini, cuma di manakah keadilan dan kata-kata Guan Eng yang akan mengutamakan kebajikan penduduk tanpa mengira latar belakang?

Majoriti yang terjejas akibat banjir di Pulau Pinang baru-baru ini terdiri daripada kaum Melayu dan kaum India dan ada juga mangsa terdiri daripada kaum Cina. Namun bagi Guan Eng, tindakan membunuh diri ini jauh lebih penting dan dianggap sebagai hero berbanding membantu mangsa yang mengalami kerugian akibat banjir, semuanya disebabkan kelemahan kerajaan negeri dan PBT menyelenggara sistem perparitan.

Hebat Guan Eng menipu rakyat Pulau Pinang. Mangsa banjir sengaja dilupakan tetapi orang bunh diri diangkat sebagai hero untuk melawan kerajaan. Tidak tahulah sehingga bila rakyat Pulau Pinang sanggup berketuakan seorang tunggul yang hanya mementingkan politik berbanding kebajikan rakyat sendiri.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*