Negara China Tidak Sama Dengan DAP

Share This:

Hari ini, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak dijangka akan berlepas ke China untuk lawatan kerja beliau selama 6 hari. Lawatan beliau kali ini atas jemputan Perdana Menteri China Li Keqiang dan ini merupakan lawatan yang ketiga oleh Perdana Menteri sejak 2009.

Disebalik lawatan beliau ke China ini, pembangkang di Malaysia secara tiba-tiba memainkan sentimen anti DAP mereka terhadap Perdana Menteri. Ujar mereka, UMNO yang diketuai oleh Datuk Seri Mohd Najib dilihat kosisten menentang idealogi DAP, namun beliau masih sudi untuk terbang ke China buat kali ketiga. Soal mereka, apa beza negara China dan DAP yang kedua-duanya merupakan milik kaum Cina?

13850709_81n

Persoalan sebegini sebenarnya cukup dangkal pemikirannya. Sejarah telah membuktikan bahawa negara Tembok Besar berkenaan tidak pernah melancarkan serangan keatas mana-mana negara di dunia sejak dari dahulu lagi. Negara ini sentiasa menitik beratkan hubungan erat antara negara serantau bagi memastikan kekuatan Asia kekal tanpa sebarang pengaruh negatif dari pihak luar.

Malah, sejarah juga mencatatkan bagaimana kerajaan China menjalinkan hubungan erat dengan Kerajaan Melayu Melaka di mana terlalu banyak sejarah melibatkan kedua-dua buah negara. Hal ini diteruskan sehingga hari ini di mana Perdana Menteri kedua, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussien sekali lagi merintis jalan mengeratkan hubungan dua hala antara Malaysia dan China.

Hal ini diteruskan oleh tiga orang Perdana Menteri selepas beliau, Tun Hussien Onn, Tun Dr Mahathir dan Tun Abdullah Ahmad Badawi yang melihat negara China sebagai rakan strategik serantau paling utama negara. Justeru, bukan satu perkara yang menghairankan apabila Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak, sekali lagi ke China untuk mengeratkan hubungan diplomatik dua hala Putrajaya-Beijing.

Jika ada yang memberikan alasan, China masih mengamalkan corak pentadbiran Komunis untuk mempertikaikan lawatan Datuk Seri Mohd Najib ini, apa bezanya hubungan erat yang terjalin sejak lebih 40 tahun yang lalu? China sejak dari awal lagi sememangnya mengamalkan dasar Komunis sehingga hari ini. Cuma apa yang membezakan adalah, China kini lebih terbuka berbanding dahulu.

download-17

Bagaimana pula dengan DAP? Sejak ditubuhkan pada 11 Oktober 1965, parti ini secara kosisten cuba melawan Ketuanan Melayu di negara ini. Mereka sentiasa mengemukakan pelbagai tuntutan sehingga adakalanya disifatkan melangkaui batas hak penduduk pribumi di negara ini. Malah mereka tanpa segan memperkenalkan dasar Malaysia Malaysian yang mahu menjadikan hak samarata kaum sebagai idealogi mereka.

Lebih utama lagi, China, selaku kuasa besar rantau Asia, mereka tidak pernah mengiktiraf perjuangan DAP di negara ini. DAP dilihat lebih gemar untuk menakluk sepenuhnya Malaysia daripada kerajaan daripada memikirkan untuk berkongsi kuasa andai mereka berjaya memerintah Malaysia, satu hari nanti.

Tidak keterlaluan untuk mengatakan bahawa, sejak berdekad-dekad yang lalu, antara tujuan utama mereka adalah untuk menumbangkan kerajaan sedia ada dan peranan yang mereka mainkan untuk mewujudkan iklim politik tidak sihat pada negara, sememangnya tidak boleh dinafikan lagi.

Inilah yang menjadikan hubungan dua hala Putrajaya-Beijing dam UMNO-DAP nampak jauh berbeza. Beijing sejak sekian lama merupakan rakan dagangan utama negara dan semua teknologi terbaharu mereka dikongsi dengan Malaysia dalam bentuk pelaburan berskala besar dan memangkinkan kekuatan ekonomi negara.

images-10

Bagi DAP pula, selain cuba mewujudkan suasana tidak tenteram dalam sistem politik negara, mereka juga kosisten mahu melemahkan ekonomi negara dengan pelbagai cara termasuklah mempergunakan BERSIH untuk menyampaikan cita-cita jahat mereka.

Apa yang pasti, negara China bukanlah seperti DAP di Malaysia. Negara China tahu menghormati kawan dan lawan dan mempunyai sejarah perhubungan perdagangan dan diplomatik dengan negara sejak lebih 500 tahun yang lalu. DAP pula, tidak lebih dari sekadar virus yang sentiasa cuba untuk merosakkan negara samada dari dalam mahupun luar tanpa sedikitpun memperdulikan Kedaulatan Undang-Undang.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*