DAP Terhiris Luka Apabila PAS Tunjukkan Kuasa

Share This:

“Cukuplah Pakatan Rakyat menjadi pelajaran untuk PAS” , Begitulah pendirian yang telah dibuat oleh pemimpin PAS terhadap segala usaha yang dilakukan oleh DAP serta sekutunya untuk menjadikan PAS sebagai “Kuda Tunggangan” bagi dipergunakan dalam kepentingan politik dan juga  sebagai tentera Bersih 5.0.

Pengalaman yang amat meyedarkan ketika bersama Pakatan Rakyat telah membuka segenap ruang-ruang hipokrit DAP terhadap  setiap kata-kata yang dijanjikan.

DAP pada satu ketika dahulu telah mempelawa PAS agar bersama Pakatan Rakyat untuk membenamkan UMNO dipersada politik tanah air. Namun semuanya berubah apabila setiap gerak kerja PAS  yang selama ini  mempunyai jalan perjuangannya tersendiri telah dinafikan.

Apa sahaja yang dilakukan oleh PAS yang berkaitan dengan  Islam sudah pastinya akan mendapat tentangan hebat dari pemimpin DAP. Mereka melihat perjuangan PAS tidak sealiran dengan konsep perjuangan yang mereka amalkan.

DAP yang mengamalkan konsep perjuangan Sosialis Liberal yang berasaskan fahaman “ala komunisme “ dari kepelbagaian sudut  mendesak agar PAS menerima  perjuangan tersebut dan bersama DAP untuk memastikan Islam itu bukan  satu agama Persekutuan .

Perjuangan  ini, yang menjadi amalan DAP  mempertikaikan segenap ruang Islam dan membantah apa juga agenda yang diperjuangkan oleh PAS. Sehinggakan satu ketika kalimah Allah di perdagangkan demi untuk menunjukkan kesetiaan kepada DAP.

Bukan itu sahaja, PAS telah mengikut apa juga arahan yang dikeluarkan oleh DAP dalam megerahkan semua perngikut serta orang Melayu yang lain agar menjadi budak-budak Bersih yang  bertujuan untuk menjatuhkan kerajaan Melayu sedia ada.

Namun pada masa yanga sama DAP mengarahkan agar kelompok masyarakat muda dan  tua  dari bangsa mereka tidak  menyertai Bersih. Mempergunakan Melayu yang sanggup menjilat tapak kaki DAP sudah pastinya menjadikan DAP lebih bongkak.

PAS telah dipergunakan oleh DAP untuk meraih kemenangan di Pulau Pinang dengan  janji-janji akan menjalankan  satu sistem  pemerintahan seperti Khalifah Abdul Aziz. Keterujaan PAS dengan janji tersebut membuatkan mereka mengarahkan para pengikut memberikan sokongan terhadap DAP.

Kemenangan telah dicapai DAP sebagaimana  biasanya, sebuah parti yang mengamalkan dasar komunis setelah memenangi Pulau Pinang mula menunjukkan kebongkakannya dengan melakukan penindasan terhadap orang Melayu.

Bertitik tolak dengan pengajaran dari DAP ini lah telah menyedarkan PAS bahawa DAP bukan rakan yang baik untuk dijalin satu kerjasama dalam apa juga keadaan. DAP kini telah dianggap sebagai musuh politik yang nyata.

Dalam hal penyingkiran PAS  dari Pakatan Rakyat telah memperlihatkan juga bagaimana banyaknya musuh dalam selimut PAS yang menghantui perjuangan PAS selama ini. Hasil tindakan keluar dari Pakatan, baru lah PAS tahu  ada diantara mereka ialah musuh dalam selimut.

Bekas Timbalan Presiden UMNO yang berpaling tadah, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan beberapa pemimpin Pakatan Harapan sebelum ini memujuk supaya PAS menjalin kerjasama. Semua ini adalah bertujuan untuk mempergunakan PAS sekali lagi dalam agenda Bersih dan sokongan politik.

PAS bagaimanapun bertegas tidak akan bekerjasama dengan Pakatan Harapan memandangkan gabungan parti pembangkang itu disertai DAP dan Parti Amanah Negara (PAN). PAS sedar kedua buah parti ini bukan rakan yang baik dan mereka sanggup memijak rakan sendiri demi kepentingan diri.

DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada tahun lalu bertindak membubarkan Pakatan Rakyat bagi menyingkirkan PAS daripada gabungan parti pembangkang. Sekarang usaha memujuk PAS telah gagal, Usaha umtuk mempergunakan PAS  didalam Bersih 5.0 juga telah gagal.

Bersih yang mana selama ini amat bebas melakukan apa sahaja sehingga pasukan keselamatan  terpaksa  melihat sahaja tindakan ganas mereka kini sedang mendapat tentangan dari Gerakan Baju Merah yang melihat Bersih perlu mendapat iktibar bahawa kedaulatan Negara ini masih ada lagi pelindungnya.

Setelah ketiadaan PAS, kedua-dua parti itu kemudian menubuhkan Pakatan Harapan yang disertai PAN selaku parti Islam baharu bagi menggantikan PAS. DAP cuba untuk melagakan  kelompok Melayu yang ada didalam Pakatan Harapan yang menyertai Bersih 5.0  dilihat agak hambar setelah ketiadaan PAS.

PAS disingkirkan daripada gabungan parti pembangkang kerana enggan tunduk kepada beberapa isu akidah yang dikhuatiri boleh menjejaskan sokongan bukan Islam ke atas pakatan. Kini PAS sedang mengubah landskap politik mereka dengan lebih memikirkan agenda Agama Bangsa dan Negara.

Tindakan PAS berbuat demikian telah menjadikan DAP seakan harimau luka dan terus menaburkan fitnah dan pembohongan untuk memastikan PAS tidak akan menjalinkan kerja sama bersama UMNO.

Namun PAS kini dilihat lebih kuat dan berprinsip dalam memastikan ikatan silatulrahim, kerjasama yang berlandaskan perjuangan Islam bersama  kumpulan Islam UMNO terus diperkuatkan. DAP dalam diam terus merancang untuk mengagalkannya.

  • PRU14.tv

 

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*