Banjir Kilat : Janji DAP Palsu, Umpama ‘Lidah Tidak Bertulang’

Share This:

Rakyat Pulau Pinang bukan sahaja kecewa apabila tiada wakil rakyat DAP hadir meninjau dan membantu mereka malahan kecewa apabila janji untuk menyelesaikan masalah banjirdengan satu penggal tidak ditunaikan.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng pernah berkata begitu pada Disember tahun lepas bahawa janji itu akan ditunaikan jika menang Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 kerana pembetulan.

Bagaimanapun, di Pulai Pinang yang dipimpin oleh beliau yang juga Setiausaha Agung DAP yang sudah dua penggal diperintah oleh pakatan PKR dan DAP masih belum bebas dari dibelenggu masalah banjir kilat.

Di laman media sosial Facebook Dewan Pemuda PAS Negeri Pulau Pinang semalam, ekoran banjir kilat yang melanda Pulau Pinang semalam, mereka teringat akan janji manis itu yang disampaikan sendiri oleh Guan Eng.

Mereka memetik laporan portal Malaysiakini pada 15 Disember tahun lalu.

“Kami berjanji, jika kami menang di Pahang dan di Putrajaya (Persekutuan), beri kami satu penggal dan masalah banjir di Pahang akan selesai,” katanya ketika berucap membuka Konvensyen DAP Selangor ke-17 pada masa itu.

223faa15-82d4-495d-b1da-e4e60a30b5d3

Bagaimanapun sehingga kini, masalah di Pulau Pinang pun tidak selesai malahan makin teruk.

Kerja-kerja pembersihan dibuat oleh penduduk sendiri tanpa bantuan dari mana-mana pihak dan tiada bantuan awal dihulurkan oleh Kerajaan Negeri DAP.

“Kami terpaksa membersihkan rumah sendiri walaupun baru pulih daripad sakit.

cucuriiarumah-transformed

“Bukanlah kami harapkan kerajaan negeri bagi sumbangan wang untuk kerja pembersihan tapi sekurang-kurangnya jenguk rakyat dan hantar bantuan makanan dalam keadaan seperti ini,” kata seorang dari mangsa memetik laporan akhbar Berita Harian. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*