Akhirnya Rasa Gelisah Ku Terjawab, Dia Curang Lagi

Share This:

Pelik Suami Beria-ria mahu aku berpantang di kampong.. Habis pantang terkesima si suami buat… Setahun lalu, saya pernah menuntut cerai dari suami kerana dia berlaku curang terhadap saya ketika saya sedang mengandung anak pertama. Namun, saya dan dia rujuk semula kerana saya masih sayangkan perhubungan kami.

Alhamdulillah,selepas kejadian itu, hubungan kami kembali pulih. Dia berjanji tidak akan mengulanginya lagi. Saya percayakan dia kerana ada pekara yang membuatkan dia serik yang tidak dapat saya kongsikan bersama.

Tidak lama selepas kami kembali bersama, saya dikurniakan cahaya mata kedua. Alhamdulillah, kami sangat gembira. Dah dapat sepasang sekarang, jadi lengkaplah keluarga kami sekarang. Kami memang merancang untuk mempunyai dua cahaya mata sahaja.

Selepas bersalin anak kedua, saya pulang ke kampong untuk berpatang. Sejak itu, tinggallah si suami keseorangan di rumah. Sebenarnya, saya risaukan makan minumnya di rumah. Namun, dia menenangkan hati saya, usah difikirkan sangat tentang dirinya. Tahulah dia nak ‘survive’ di rumah tanpa isteri. Tambahan lagi, bukannya dia tidak pernah lalui hari-hari seperti itu.

Sehinggalah ke suatu hari (beberapa hari sebelum tamat tempoh berpantang), saya rasa macam tak sedap hati. Gelisah tak tentu arah, tak tahu apa sebabnya. Lalu, saya mengambil keputusan untuk pulang ke rumah di Kuala Lumpur tanpa memberitahu suami.

Sesampai di rumah, alangkah terkejutnya saya. Hanya Allah yang tahu bagaimana perasaan saya ketika itu. Dalam rumah, penuh dengan barang-barang milik perempuan yang ‘bersama’ dengan suami saya. Baju, alat solek, syampu dan sebagainya. Lengkap, perempuan itu bagaikan isterinya yang sah.

Paling menyakitkan hati, suami siap letak gambar perempuan itu di dalam bilik tidur kami! Cadar di atas katil, penuh dengan kesan-kesan air nafsu. Saya terduduk dan hampir pitam melihat semua ini.

Saya menunggu perempuan itu keluar dari rumah. Kemudian saya mintak penjelasan dari suami. Wajahnya sayu penuh dengan kekesalan dan dia juga tidak berhenti-henti minta maaf kepada saya. Hati dan jiwa saya rasa seperti dirobek dengan pisau tajam. Mulai pada saat itu, saya sudah hilang rasa cinta pada dirinya.

Apabila, ditanya, siapakah perempuan itu. Dia seperti keberatan hendak menjawab soalan itu. Tetapi, setelah dipaksa, dia menyatakan perempuan itu adalah rakan sepejabatnya.

Akhirnya, punca kegelisahan saya terjawab. Peluang kedua yang saya berikan telah disia-siakan. Saya rasa tertekan dan buntu. Saya baru sahaja berhenti kerja di awal waktu mengandungkan anak kedua. Entah apa tindakan yang patut saya buat. Saya bimbang dengan nasib anak-anak saya. Apakah saya patut bercerai.

-pru14.tv-

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*