1MDB : Kerajaan Akan Jawab Dakwaan Pembangkang Pada Sesi Penggulungan Bahas Bajet 2017

Share This:

Pihak kerajaan sudah bersedia untuk menjawab semua tuduhan dan dakwaan yang ditujukan berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada sesi penggulungan bahas Bajet 2017 nanti di Parlimen.

Perkara itu dimaklumkan oleh Ketua Penerangan UMNO Tan Sri Annuar Musa selepas bertanya sendiri kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkenaan perkara yang dibangkitkan pemimpin pembangkang.

Ada pemimpin dari pihak pembangkang yang merupakan bekas Menteri Kabinet dulu.

“Perdana Menteri menyatakan dengan jelas apabila saya bertanya beliau, beliau berkata tiada apa yang kami tidak boleh memberi respons atau menjawab dan kerajaan akan menjawab semasa sesi penggulungan (Dewan Rakyat) nanti.

“Semua akan dijawab,” kata Annuar yang juga Ahli Parlimen Ketereh.

Beliau berkata demikian kepada wartawan selepas menghadiri majlis jelajah penerangan pimpinan bersama akar umbi UMNO Wilayah Persekutuan di Kuala Lumpur, semalam.

Kini dikatakan ada cadangan yang mahu Ahli Parlimen BN-Tambun Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah dikenakan tindakan tatatertib kerana menyerang kerajaan dan Najib berkenaan isu 1MDB itu ketika membahaskan Bajet 2017.

“Tidak berbangit soal tatatertib,” kata Anuuar menjawab persoalan berkenaan.

Beliau berkata UMNO akan menggunakan fakta dan kebenaran bagi menepis kata-kata yang dihamburkan oleh pembangkang dalam dakwaan mereka.

Seperti selalu dan kebiasaan, kerajaan Barisan Nasional (BN) dan UMNO tidak gentar dengan sebarang tuduhan yang dibuat bekas anggota Kabinet atau sesiapun dari pakatan berkenaan.

“Segala tindakan politik harus dilawan secara politik, kita mesti ada keberanian, kita tidak perlu membalasnya dengan pencemaran nama baik, kita tidak balas dengan fitnah,” katanya.

Jangan nanti bila kerajaan jawab satu persatu, para wakil rakyat pembangkang terdiam tak mampu nak berkata apa-apa. –  pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*