Peluru Berpandu Militan Houthi Nyaris Membedil Makkah

Share This:

Baru-baru ini, media tempatan melaporkan sebuah peluru berpandu telah dilancarkan dari wilayah yang dikuasai pemberontak Syiah Houthi di Yaman untuk menuju ke kota suci Makkah berjaya dipintas oleh Tentera Arab Saudi.

Selain itu, pemberontak disokong Iran itu dikesan melancarkan peluru balistik jenis Scud buatan Rusia yang dikenali sebagai Burkan-1 pada jam 9 malam Khamis waktu Arab Saudi (2 pagi Jumaat waktu Malaysia).

Tambahan lagi, ia dipercayai ditembak dari wilayah Saada, kira-kira 544 kilometer dari Makkah namun sistem pertahanan udara Arab Saudi berjaya memintas dan memusnahkannya 65 kilometer sebelum sempat menuju ke lokasi sasaran.

Kementerian Pertahanan menyatakan bahawa serangan itu tidak menyebabkan sebarang kerosakan. Jurucakap tentera, Mejar Jeneral Ahmed Asiri menuduh Iran dan pengganas Syiah Hezbollah sebagai dalang misi serangan tersebut.

Kedua-dua pihak berkenaan dipercayai menyokong Houthi malah melatih pemberontak Yaman tersebut dalam penggunaan teknologi senjata canggih untuk melancarkan serangan peluru berpandu jarak jauh sedemikian.

Pada masa yang sama, agensi berita tempatan Saba melaporkan jurucakap Houthi mengesahkan serangan berkenaan, tetapi mendakwa ia sebenarnya konon disasar kepada Lapangan Terbang Antarabangsa Raja Abdul Aziz di Jeddah.

Jelasnya, sasaran peluru berpandu yang diubah suai itu ditetapkan untuk memusnahkan terminal lapangan terbang paling sibuk di Arab Saudi tersebut dan bukan Masjidil Haram kira-kira 60 kilometer dari situ.

Tetapi, dakwaan Houthi itu diragui kerana ini bukan kali pertama peluru balistik ditembak menuju Makkah atau kawasan sekitarnya sebagai kempen balas dendam atas siri serangan tentera bersekutu yang diketuai Arab Saudi.

Pada awal bulan ini, agensi berita rasmi SPA melaporkan satu peluru berpandu dilancarkan Houthi dari sempadan Yaman ke arah pangkalan udara Arab Saudi di Taif kira-kira 111 kilometer dari masjid terbesar umat Islam itu.

Dalam pada itu, Kementerian Luar Yaman mengutuk keras serangan tersebut sebagai bukti Houthi memang tidak mahu kepada usaha perdamaian dan menjadi ‘alat’ pemerintah Syiah Iran untuk memusnahkan negara berkenaan.

Disamping itu, Liga Arab turut mengecam insiden itu manakala Al Azhar, institusi pengajian Sunnah terulung di Kaherah, Mesir menyifatkan serangan jahat tersebut tidak dilakukan oleh penganut Islam yang waras.

-pru14.tv-

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*