NGO Buat Laporan Polis Minta Muhyiddin Disiasat Pecah Rahsia Kerajaan

Share This:

Sebuah badan bukan kerajaan (NGO) hari ini membuat laporan polis untuk meminta pihak berkuasa menjalankan siasatan ke atas Presiden PPBM Tan Sri Muhyiddin Yassin kerana dilihat seperti telah melanggar Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Laporan dibuat oleh Jaringan Melayu Malaysia (JMM) oleh Presiden mereka Datuk Azwanddin Hamzah dan pihaknya mahu tindakan segera diambil.

Muhyiddin yang juga bekas Timbalan Perdana Menteri dikatakan telah mendedahkan rahsia kerajaan yang diperoleh beliau ketika berada dalam kerajaan.

Beliau dikatakan mendedahkan rashia kerajaan dalam ceramahnya di Pantai Kemasek, Kijal, Terenggani pada 1 Oktober lepas dan semasa persidangan Dewan Rakyat di Parlimen, Rabu lepas.

Azwanddin mendakwa Muhyiddin telah melanggar OSA yang berkaitan dokumen kerajaan diklasifikasikan sebagai rahsia dan tidak boleh didedahkan pihak Menteri atau pegawai kakitangan kerajaan mahupun bekas kakitangan.

“Perbuatan beliau dipandang serius dan perlu ditangani segera kerana berbaur hasutan kepada rakyat,” katanya kepada pemberita selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi di sini, hari ini, memetik laporan Bernama.

Perbuatan Muhyiddin dan dua lagi bekas Menteri Kabinet, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dan Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah juga turut ditegur oleh Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia dalam satu sidang media sebelum ini.

Biarpun siasatan berkaitan 1MDB sudah selesai, ketiga-tiga mereka menggunakan platform berbahas berkenaan Bajet 2017 untuk menyerang syarikat itu padahal ketika mereka dalam kerajaan mereka diam dan bersetuju.

Mohd Shafie sekarang ini ialah Presiden Parti Warisan di Sabah dan Ahmad Husni telah meletakkan jawatan dalam Kabinet dan parti kerana mahu mempelajari ilmu agama dengan lebih mendalam. –  pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*