TN50 Bukan Pengganti Wawasan 2020

Share This:

Semasa pembentangan Bajet 2017, Jumaat lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib ada menyatakan satu rancangan baru yang beliau namakan sebagai Transformasi Nasional 2050 (TN50) akan diperkenalkan. Menariknya, ramai pihak mendakwa, apa yang dirancang oleh Perdana Menteri ini adalah suatu perancangan bagi menggantikan Wawasan 2020 yang telah diilhamkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad.

Malah, dalam beberapa ulasan termasuk ulasan terkini daripada Mahathir, Datuk Seri Mukhriz dan beberapa pemimpin pembangkang yang lain, TN50 merupakan helah terkini Datuk Seri Mohd Najib untuk mengenjakkan masa kepada tahun 2050 setelah menyedari kegagalan kerajaan yang diterajuinya mencapai impian Wawasan 2020 yang dicipta oleh Mahathir.

images-9

Benarkah dakwaan ini? Sebenarnya, program ini masih dalam peringkat akhir sebelum ianya di hebahkan kepada umum menerusi siri kursus, dialog dan informasi yang akan dikeluarkan oleh kerajaan tidak lama lagi. Ramai yang beranggapan, TN 50 merupakan idea baru beliau dalam menggantikan Wawasan 2020 yang sudah diilhamkan sejak tahun 1991 lagi. Hakikat sebenarnya, tidak sama sekali.

Kerajaan hari ini sentiasa komited untuk membawa Malaysia kearah status Negara Maju menjelang tahun 2020, seperti yang diilhamkan Mahathir dan kesemua 31.7 juta rakyat Malaysia. Hakikat ini tidak boleh dinafikan sama sekali jika kita benar-benaar memahami langkah kerajaan dalam usaha menerajui rakyat kearah wawasan berkenaan.

Lihat sahaja bagaimana kerajaan sudah mula menaikkan sedikit demi sedikit kadar gaji minima yang sepatutnya dinikmati oleh setiap pekerja dalam negara ini. Malah keterbukaan kerajaan dalam merancakkan ekonomi negara menerusi galakan pelaburan, sistem percukaian yang lebih teratur dan memastikan asas ekonomi yang kukuh, cukup menggambarkan kerajaan benar-benar serius mahu merealisasikan impian Negara Maju menjelang tahun 2020.

Persoalannya, apa yang berlaku setelah kita mengecapi kemajuan pada tahun 2020? Adakah kita harus selesa dengan apa yang kita kecapi pada tahun berkenaan? Apa pula hala tuju negara selepas tahun 2020?

images-8

Maka disinilah terhasilnya Transformasi Nasional menjelang 2050 atau dalam bahasa mudahnya TN50. TN50 diwujudkan sebagai satu platform terbaru yang membawa negara untuk terus menikmati status negara maju selepas negara berjaya mencapainya pada tahun 2020. Ianya merupakan kesinambungan idea asal Wawasan 2020 dan bukannya menggantikan wawasan berkenaan dengan acuan yang baru.

Hal ini sudah ditegaskan oleh ramai pemerhati ekonomi yang tertanya-tanya, apakah hala tuju Malaysia setelah berjaya mengecapi status eksklusif Negara Maju yang hanya dinikmati oleh tidak sampai 15 buah negara di dunia. Kita harus membina satu arah dan landasan untuk memastikan arah tuju negara kekal pada landasan yang betul setelah sekian lama kita berusaha untuk menikmati status Negara Maju.

Ianya bukan tugas satu pihak sahaja, sebaliknya, ia merupakan tugas seluruh rakyat Malaysia bagi mengekalkan status Negara Maju kekal. Secara logiknya, penstabilan ekonomi sesebuah negara yang baru diangkat sebagai negara maju, memerlukan sekurang-kurangnya 10 hingga 30 tahun untuk menampakkan kestabilan yang kukuh.

Maka disinilah hasrat Perdana Menteri setelah mengambil kira masa maksima yang diperlukan negara untuk kekal stabil dengan status barunya selepas tahun 2020. Nyata sekali tanggapan Mahathir, Mukhriz dan beberapa orang parti pembangkang yang mengatakan Datuk Seri Mohd Najib mahu menggantikan Wawasan 2020 dengan TN50, adalah satu dakwaan yang begitu dangkal dan terlalu naif.

images-10

Kerajaan kekal komited dengan wawasan berkenaan dan pada masa yang sama, kerajaan juga mahu memastikan landasan kemajuan negara tidak tersasar selepas kita berjaya mencapai status negara maju pada 2020. Inilah gunanya TN50 sebagai arah tuju negara selepas ini.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*