Sorok 6,000 Kilogram Minyak Masak, 5 Peniaga Ditahan

Share This:

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) mengumumkan, seramai lima peniaga masing-masing telah ditahan di Lembah Klang, Pulau Pinang dan Johor akibat didapati menyorok minyak masak.

Sekali gus berjaya merampas sejumlah 6,000 kilogram atau enam tan minyak masak yang bernilai RM25,000 sepanjang dua hari operasi.

Menurut laporan Berita Harian, menurut Timbalan Pengarah Penguatkuasa (Operasi Khas) KPDNKK Putrajaya, Datuk Iskandar Halim Sulaiman, peniaga yang ditahan didapati tidak mempamerkan minyak masak berkenaan di kedai mereka sebaliknya menyimpan di dalam stor.

“Peniaga berkenaan melakukan perkara terbabit dengan harapan kerajaan mengumumkan kenaikan harga minyak masak.”

“Tetapi kerajaan sudah maklumkan semalam bahawa harga minyak masak paket satu kilogram tidak dinaikkan.”

Beliau turut mengingatkan peniaga supaya tidak mengambil kesempatan menaikkan harga minyak masak botol yang diumumkan penarikan subsidinya bermula November ini.

Kesemua peniaga berkenaan dikenakan tindakan di bawah Akta Kawalan Bekalan 1991 dan KPDNKK akan membuat pemantauan berkala di Perak, Melaka dan Lembah Klang kerana terdapat laporan berlaku kekurangan bekalan kerana pengguna membuat pembelian panik.-

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*