Pandikar Tegur Bekas Menteri Yang Berbahas Dedah Rahsia Kerajaan

Share This:

Sebagai seorang Menteri atau bekas Menteri, sebenarnya mereka mesti menjaga hal kerahsiaan dalam kerajaan biarpun selepas sudah meletakkan jawatan dalam kerajaan.

Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia semalam mengambil langkah menegur bekas Menteri yang dilihat mendedah rahsia kerajaan semasa sesi berbahas di Dewan Rakyat.

Ia boleh dianggap sebagai sudah melanggar sumpah kerahsiaan.

Pandikar merujuk kepada Ahli Parlimen PPBM-Pagoh Tan Sri Muhyiddin Yassin. Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah (BN-Tambun) dan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal (Warisan-Semporna) yang menyampaikan maklumat ketika berada dalam kerajaan dan ia adalah sepatutnya rahsia.

“Tindakan mereka mendedahkan maklumat sulit kepada orang awam telah melanggar sumpah yang telah mereka buat ketika dilantik ke dalam Kabinet.

“Di dalam sumpah lantikan tersebut ada memaklumkan bahawa tidak boleh menzahirkan kepada sesiapa perkara yang diketahui ketika memegang jawatan penting,” katanya kepada pemberita pada sidang media di Parlimen.

Beliau berkata demikian sebagai reaksi kepada ahli parlimen yang membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan 2017 di Dewan Rakyat beberapa hari lalu menyentuh rahsia kerajaan semasa menjawat sebagai menteri.

Pandikar turut menyifatkan tindakan tersebut sebagai memusnahkan prinsip dan integriti sebagai ahli parlimen.

“Sebagai Yang di-Pertua Dewan Rakyat, saya hanya boleh mengingatkan tindakan itu boleh disiasat di bawah Akta Hasutan dan Peraturan Mesyuarat,” katanya.

Muhyiddin yang dahulunya bekas Timbalan Perdana Menteri sudah diberi peringatan oleh Speaker supaya tidak menyentuh hal berkaitan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) tetapi beliau tetap berdegil. –  pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*