Mahathir Mula Rasa Tercabar Dengan TN50

Share This:

Transformasi Nasional 2050 (TN50) bakal mencorak wajah baru negara kita. Perkara ini dilihat menganggu  Tun Dr Mahathir Mohamad. Beliau mahu tahu apa yang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bercadang untuk ubah dengan Transformasi Nasional 2050 (TN50).

Bekas perdana menteri itu berkata Najib sebelum ini telah menggariskan banyak perkara yang perlu dilakukan tetapi “tiada apa yang berlaku”. Hakikatnya kita semua tahu bahawa jika Mahathir enggan melihat atau mengiktiraf kejayaan Najib maka beliau tidak akan nampak walaupun seekor gajah berada di depan mata beliau.

Mungkinkah kenyataan Najib bahawa sudah tiba masanya untuk membiarkan “legasi lama berlalu” menguriskan hati Mahathir? Sebenarnya kerajaan pimpinan Najib terus berusaha mencapai wawasan 2020 dan kita berkemungkinan berjaya merealisasikannya sebelum tahun 2020 lagi.

Negara perlu ada kesinambungan visi dan misi seterusnya. Kita tidak boleh hanya berpaut pada wawasan 2020 dalam menguruskan negara. “Move On” , “Soaring Upwards” antara perkataan paling tepat perlu dilakukan oleh kerajaan yang bertanggungjawab.

Najib berkata kerajaan akan melancarkan satu siri wacana nasional untuk menentukan hala tuju masa depan negara di bawah TN50. Katanya TN50 akan dipacu oleh generasi muda yang terdiri daripada kalangan semua kaum melalui wacana-wacana nasional.

Visi baru negara selepas tahun 2020 adalah untuk terus memacu negara kearah negara berpendapatan tinggi serta berstatus negara maju.

Kementerian Belia dan Sukan telah di amanahkan untuk menjadi platform menjayakan TN50. Pihak Kementerian Belia dan Sukan dikatakan akan melaksanakan tiga fasa demi menyediakan kehendak dan pengisian memenuhi TN50 ini.

Fasa pertama iaitu 2016-2020 adalah fasa perancangan. Fasa seterusnya iaitu 2020-2030 adalah fasa perlaksanan. Fasa terakhir pada 2050 adalah wajah baru Malaysia pada waktu itu.

Sudah tentu Perdana Menteri selepas 2050 akan mempunyai visi dan perancangan yang lain pula untuk negara ini. Mungkin “Malaysia 2100” akan dilancarkan pada 2050 nanti.

Inilah yang telah dilakukan oleh Dato Sri Najib. Meneruskan misi dan tradisi kepimpinan terdahulu. Pelbagai pihak sedang bekerjasama bagi memastikan golongan sasaran yang akan menyambut tahun 2050 memahami maksud Transformasi Nasional 2050 ini.

MCA misalnya sedang menyediakan sayap Pemudanya untuk mengadakan siri dailog bersama generasi sasaran demi mendapat “feedback” dan input bagi meyokong pengisian apa yang dikehendaki oleh generasi sasaran demi menyambut TN50 ini.

TN50 adalah landasan baru negara untuk menghadapi cabaran masa depan dan ia harus dirancang hari ini walaupun sambutan adalah untuk 3 dekad lagi. Ianya bakal melakar wajah baru Malaysia 30 tahun lagi. Bersamalah kita jayakan misi nasional ini demi negara tercinta kita.

  • PRU14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*