SPRM Perlu Siasat RM200,000 Yang Ditemui Dalam Kereta Zahida Rafik

Share This:

MASIHKAH anda ingat kes bekas pemandu peribadi pelakon Zahida Rafik dituduh melakukan pecah amanah wang milik pelakon itu berjumlah RM200,000.

Noor Azman Azmi didakwa melakukan pecah amanah selepas diarahkan oleh Zahida untuk memasukkan wang itu ke dalam akaun peribadinya namun wang itu digunakan untuk kegunaan beliau sendiri.

Persoalannya, ramai rakyat Malaysia tertanya-tanya berkenaan wang tunai RM200,000 tersebut. Dari mana wang tersebut diperolehi?

Tambahan pula, baru-baru ini Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjumpai wang tunai yang dianggarkan hampir RM50 juta di dalam sebuah rumah salah seorang pegawai kanan Jabatan Air Sabah dalam serbuan ke rumahnya.

Selain itu, SPRM juga menemui wang tunai dalam jumlah yang besar dalam salah sebuah kenderaan milik suspek. Beberapa pihak mengaitkan penemuan wang tersebut dengan Dato’ Seri Mohd Shafie bin Apdal yang pernah menjadi Menteri di Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Malaysia.. Namun begitu beliau telah menafikan.

Semalam sebuah portal pro pembangkang Negara Pakatan Rakyat mengeluarkan artikel bertajuk Apa Dosanya Kalau Ya Pun Shafie Kahwini Zahida Rafik?

Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamarudin yang satu ketika mengetuai serangan ke atas bekas Menteri Datuk Seri Shafie Afdal dalam soal beliau berkahwin secara senyap dengan bekas pelakon Zahida Rafik di London dan kaitannya dengan sejumlah wang yang banyak, pada tahun 2012 yang lalu, hari ini dilaporkan enggan mengulas apa-apa lagi mengenai isu tersebut.

Sebaliknya, sumber yang rapat dengan Zuraida menyatakan bahawa tidak ada dosanya untuk Shafie mengahwini Zahida kerana sebagai orang Islam, Shafie mempunyai hak untuk berkahwin sehingga 4 dan beliau juga jauh lebih mampu.

Isu ini, menurut sumber yang sama, tidak perlu dipanjangkan lagi, malah seperti mana yang semua orang tahu, dakwaan bekas pemandu Zahida Rafik, Noor Azman Azemi mengenai kononnya kononnya Zahida memegang wang yang banyak bagi pihak Shafie juga tidak pernah dibuktikan secara fizikal.

Hanya cakap dengar (hearsay) sahaja.

Walaubagaimanapun, tidak dapat dipastikan sama ada saman Zahida terhadap Zuraida dalam isu tersebut, sudah diselesaikan atau tidak dengan perkembangan terbaru ini tapi diharapkan dengan kedudukan Shafie sebagai pemimpin pembangkang sekarang, semua ini dapat diselesaikan dengan baik.

Teka teki berkenaan wang tunai RM200,000 milik Zahida Rafik seolah-olah terjawab dengan pengakuan artikel di atas. Ramai pihak membuat spekulasi kaitan antara wang yang dijumpai di rumah pengarah Jabatan Air Sabah dengan Shafie Apdal bersama dengan Zahida Rafik.

Persoalannya adakah benar Zahida Rafik telah berkahwin di London dengan Shafie Apdal tanpa pengetahuan isteri pertama beliau.

Jika benar, adakah wang RM200,000 tersebut diperolehi daripada Shafie Apdal? Dan adakah wang itu mempunyai kaitan dengan rasuah pengarah Jabatan Air Sabah?

Bagi menjawab semua persoalan ini maka SPRM Perlu Siasat secara terperinci berkenaan wang RM200,000 yang ditemui dalam kereta Zahida Rafik beberapa tahun yang lalu. Rakyat mahu SPRM jalankan tugas mereka dengan lebih telus.

  • PRU14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*