Kerajaan Selangor Gagal Jadikan Air Lombong Air Bersih

Share This:

Pada masa zaman pentadbiran bekas Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, difahamkan negeri Selangor pada masa itu ada teknologi untuk menggunakan air lombong untuk dijadikan air bersih seterusnya disalurkan untuk kegunaan rakyat.

Semua itu kononnya untuk mengatasi masalah gangguan bekalan air di Selangor dan mereka mahu menutup kelemahan khususnya kerana kegagalan menyiapkan projek penting iaitu pembinaan Loji Rawatan Langat II.

Bagaimanapun, sehingga kini tidak terbukti langsung teknologi berkenaan dapat mengatasi masalah gangguan bekalan air di negeri berkenaan.

Bekalan air di Selangor sudah beberapa kali terjejas di Semenyih, Selangor akibat penutupan loji rawatan air di kawasan berkenaan didakwa disebabkan oleh pencemaran sungai.

Sepatutnya cara yang dikatakan hebat dan mampun menangani masalah air digunakan untuk mendapatkan bekalan air bersih dari lombong seterusnya boleh digunakan.

Pada masa itu, pada tahun 2012 Kerajaan Negeri Selangor tetap berdegil untuk menggunakan air yang diperoleh dari bekas lombong di negeri itu sebagai sumber alternatif bekalan air.

Kata Abdul Khalid, kos rawatan air bekas lombong adalah lebih murah berbanding kos rawatan air sungai.

”Kadar kekeruhannya rendah dan stabil berbanding air sungai yang memerlukan banyak tawas atau alum bagi proses pengumpulan mendapan.

”Apabila kurangnya kekeruhan, ia akan mengurangkan kos operasi bagi pengurusan mendapan untuk dilupuskan,” katanya pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor di Shah Alam pada 23 Mac 2012.

Pada masa itu keputusan untuk menggunakan air lombong dibuat setelah Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) dan Jabatan Kesihatan Negeri Selangor melakukan pensampelan terhadap 30 buah bekas lombong di negeri ini bagi mengkaji kesesuaian sumber air tersebut untuk kegunaan rakyat.

Kini, dengan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali sebagai Menteri Besar Selangor sekali lagi mereka gagal dalam menangani isu ini dan juga tidak boleh menjadikan air di lombong yang dikatakan dulu untuk digunakan menyelesaikan masalah air. –  pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*