Kebakaran HSA Buat Permaisuri Johor Terkenang Kesakitan Tunku Jalil

Share This:

Kebakaran Hospital Sultanah Aminah telah mengimbau kembali kenangan Permaisuri Johor DYMM Raja Zarith Sofiah Idris bersama YAM Tunku Idris Iskandar Ismail ibni Sultan Ibrahim Ismail yang merupakan Tunku Temenggong Johor juga anakanda ke-3 kepada Sultan Johor .

Tunku Idris pernah dirawat di Hospital Sultanah Aminah sebelum baginda mangkat. Hati bonda mana yang tidak terusik dengan tragedi yang menimpa para pesakit di tempat yang meninggalkan banyak kenangan pahit.

Di bawah ini luahan Permaisuri Johor di facebook :-

Pagi semalam, menantu dan saya pergi ke Hospital Sultan Ismail untuk melawat kedua-dua jururawat yang cedera dalam kebakaran di HSA(Hospital Sultanah Aminah). Terdapat juga pelajar ahli fisioterapi dirawat di sana. Dia juga berada di ICU di HSA apabila kebakaran berlaku.

Apabila saya melihat ibu kepada salah seorang jururawat, saya terpaksa menahan air mata saya dan sebaliknya tersenyum. Saya teringat ketika melihat arwah anak dalam kesakitan dan bagaimana saya rasa tidak berdaya.

Kebakaran di HSA dan kehilangan nyawa mengingatkan saya tentang kerapuhan kehidupan; dan bagaimana kehidupan kita boleh berubah dalam masa beberapa minit. Saya harap keluarga yang kehilangan orang tersayang tahu bahawa kita berkongsi kesedihan mereka kerana kami memahami kesedihan dan kehilangan mereka: kami kehilangan Jalil kurang setahun yang lalu.

Selepas melihat jururawat di HSI, saya ingin sekali untuk bersama dengan anak-anak saya hanya untuk melihat mereka dan menyentuh mereka, dan tahu bahawa mereka adalah sihat dan baik. Jadi petang semalam saya makan tengah hari lewat dengan anak perempuan saya di Singapura. Kemudian anak saya Idris menyertai kami.

Kami tidak memandu ke Singapura bersama-sama tetapi ia satu kebetulan apabila kami berdua mengunakan kereta Jalil. Kami berdua memikirkan dia. Beliau tidak lagi bersama kami maka semua miliknya sahaja ada.

Semasa makan tengah hari anak perempuan saya memberitahu saya dia telah bermimpi Jalil malam sebelumnya, dan apabila dia bangun, bantal beliau basah dengan air mata. Kebakaran di HSA, pesakit yang terkorban, dan keluarga yang berkabung telah membawa balik kenangan kami melawat Jalil di HSA dan detik-detik terakhir beliau di sana.

Selepas saya memberitahu anak perempuan saya, saya telah meminta untuk dibawa dalam Range Rover Jalil, kami terus bercakap tentang perkara-perkara yang dimiliki dan disayangi Jalil.

“Adakah anda tahu dia mempunyai sebuah kereta dengan plat JLP1? Dan adakah anda tahu apa maksud plat tersebut?” Anak perempuan saya bertanya kepada saya.

“Plat itu bermakna buat Lil kerana kepadanya JLP bermaksud Jalil Lilliput,” katanya.

Saya hampir tercekik kopi kerana ketika Jalil kecil saya memanggil dia “Lil Lilliput” kerana saya teringat nama “Lilliput” dari buku, “Travels Gulliver”. Walaupun mereka telah dewasa kadang-kadang saya akan mendengar anak-anak saya yang lain memanggilnya “Lilliput”. Saya tidak pernah tahu sama ada dia suka saya memanggilnya “Lilliput” – Saya berfikir dia tidak mahu menyakiti perasaan saya, dan kerana itu dia tidak beritahu saya sama ada dia suka atau tidak. Tetapi saya salah. Dia suka nama samaran zaman kanak-kanak yang saya telah berikan kepadanya dan plat kereta membuktikannya.
Kemudian, pada waktu malam, kerana saya duduk di tikar sembahyang saya, saya fikir semua perkara-perkara yang telah berlaku, dan apa yang doktor telah memberitahu saya tentang kebakaran di HSA.

Saya berfikir tentang pesakit ICU.
Saya fikir ibu bapa dan keluarga yang berkabung untuk mereka.
Saya fikir Jalil.

Saya berfikir banyak kali untuk menulis “Lilliput” pada kad hari lahirnya.
Dan air mata mengalir.

Saya menadah tangan berdoa untuk rahmat Allah, dan saya meminta kepada-Nya untuk memberikan semua keluarga, doktor, jururawat, anggota bomba, polis, dan semua yang lain daripada kita kekuatan dan kesabaran untuk menjalankan tugas.

Keluarga saya dan saya akan terus menyokong semua yang terlibat dalam tragedi ini. Kami telah membincangkan bagaimana dan kami akan cuba untuk mendapatkan sumbangan untuk peralatan perubatan keperluan hospital. Kami bersama-sama rakyat Johor. Muafakat Johor (a Johor United).

  • PRU14.tv

 

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*