Filem Jack Reacher Meletop , Tapi Tom Cruise Dihencap

Share This:

Filem aksi Jack Reacher lakonan Tom Cruise mendapat kutipan RM 96 juta seminggu selepas ditayangkan di Amerika Syarikat, meletakkan ia di kedudukan pertama filem box-office. Namun, kejayaan itu tidak bermakna pelakon terkenal itu tidak dikritik.

 
 
 
Tom bukan sahaja memegang watak sebagai Jack Reacher, dia juga pada masa sama, memegang watak Ethan Hunt di dalam filem Mission: Impossible. Menurut Daily Mail, memegang dua watak hero filem aksi dalam masa sama memberi kesan negatif kepada pelakon itu.
 
Tom dikatakan sukar untuk membawa watak sebagai bekas polis tentera yang ‘secara misteri’ berupaya hidup di luar grid, mendedahkan jenayah dan membawa mereka ke muka keadilan. 
 
 
 
Tom gagal membawa karakteristik Jack yang menggambarkan seorang lelaki setinggi 6 kaki 5 inci dan berbadan sasa seperti yang digambarkan dalam novel Jack Reacher yang ditulis Lee Child.
 
Dia juga tidak dapat membawa kriteria diperlukan bagi menggambarkan watak seorang yang sukar difahami dan penuh misteri. Jika penonton tak dapat menjiwai watak sesebuah cerita, penonton mungkin tak ada ‘feel’ nak tonton cerita itu.
 
Lakonan Tom turut dikatakan hambar dan tiada keserasian antara dia dan pelakon utama wanita, Cobie Smulders.
 
 
 
Mungkinkah pengarah yang patut dipersalahkan? Atau mungkin Tom sendiri yang gagal membawa dan menjiwai watak tersebut dan tidak mengkaji watak itu terlebih dahulu sebelum sesi penggambaran bermula?

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*