Bonus Dan Gaji Lebih Tinggi Hanya Fantasi

Share This:

Pada masa bila-bila pun sekarang untuk memberikan bonus dan gaji lebih tinggi hanya satu angan-angan sahaja kerana ia perlu mendapat kata sepakat oleh semua para majikan di negara ini untuk melaksanakan langkah itu.

Perintah Gaji Minium RM1,000 yang ditetapkan kerajaan sebelum ini yang bekuatkuasa 1 Julai lepas pun banyak cabaran dan dugaan untuk dilaksanakan sebelum ini selepas dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sebelum ini.

Ketika itu pun pembangkang memperjuangkan soal gaji minimum tetapi bukan soal kerajaan Barisan Nasional (BN) tapi soal majikan yang tidak mampu melaksanakannya.

Oleh itu, apabila dalam Bajet Alternatif Pakatan Harapan 2017, untuk mempraktikkan gaji minium RM1,500 adalah satu perkara mustahil dan terbukti hanya satu fantasi. Negeri-negeri dikuasai pembangkang pun tidak ada daya untuk melaksanakan.

Kalau berani, elok Selangor di bawah pimpinan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali memulakan langkah memartabatkan gaji minium sebanyak itu seperti mana mereka boleh memberikan bonus lebih tinggi kepada penjawat awam negeri sebulan setengah.

Soal bonus pula, di peringkat negeri skop liputan yang menerima tempias bajet adalah kecil kerana melibatkan penduduk di negeri sahaja sebagai contoh di Selangor sahaja atau di Pulau Pinang sahaja.

Jika Bajet Kerajaan Persekutuan ia melibatkan lebih 30 juta rakyat Malaysia termasuk rakyat di negeri pembangkang sendiri.

Janganlah gunakan fantasi seperti itu untuk memberikan kemanisan palsu kepada rakyat yang berharap tetapi kesudahannya tidak mendapat apa-apa.

Jumlah boleh dicetak di atas kertas dan di atas dokumen tetapi pelaksanaanya perlu benar dan nampak serta boleh dinikmati oleh rakyat.

Tidak ada gaji dan bonus yang boleh diberikan lebih tinggi dengan keadaan ekonomi sebenar yang tidak menentu tetapi asas ekonomi kerajaan adalah kukuh dan selamat. Semua janji yang dibuat oleh Pakatan Harapan itu adalah satu fantasi semata-mata. –  pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*