BERSIH Bukan Sebuah NGO Akan Tetapi Sebuah Syarikat Didaftarkan Melalui SSM

Share This:

Sebelum ini kita telah dimaklumkan bahawa Bersih adalah sebuah NGO yang  menjalankan aktiviti yang ada kaitan dengan politik Malaysia. Ini termasuk melakukan demontrasi diserata tempat dengan  membawa  slogan-slogan yang mereka  sokong.

Bersih telah melancarkan perhimpunan haram, dan yang terbaru ianya akan diadakan  tidak lama lagi. Bersih 5 dijangka akan dilakukan dan mungkin ianya akan diadakan setiap tahun untuk memperlihatkan bahawa Malaysia sebuah Negara yang tidak stabil

Tetapi  tidak pernah ada satu penyiasatan dilakukan, adakah NGO yang dinamakan Bersih ini sebuah NGO yang berdaftar atau sebaliknya. Melalui satu  pendedahan yang dibuat terdapat beberapa  maklumat yang bercanggah dengan apa yang diwar-warkan  selama ini.

Melalui maklumat tersebut telah mendedahkan bahawa NGO  Bersih ini bukan sebuah  pertubuhan yang dikatakan  berdaftar akan tetapi ianya adalah sebuh syarikat perniagaan  yang dinamakan Bersih dan Adil Sdn Bhd.

Jika mengikut apa yang tertera didalamnya , syarikat ini menjalankan  aktiviti perniagaan yang dinamakan , Even Management, Seminar , menyediakan latihan dan Bengkel.

Persoalanya disini adalah syarikat ini kepunyaan orang lain, melalui maklumat yang dilampirkan menunjukkan bahawa Maria Chin telah didaftarkan sebagai penama dan beberapa orang lagi sebagai rakan perniagaan Syarikat ini.

Jika ianya sebuah pertubuhan NGO yang berdaftar , kita masih lagi bertanya  dimanakah daftar rasmi pertubuhan ini?

Jika ianya sebuah syarikat perniagaan, apakah aktiviti even management   iaitu penganjuran demontrasi  untuk menumbangkan kerajaan oleh syarikat ini  sesuatu yang dibenarkan oleh SSM?

Apakah Suruhanjaya Syarikat Malaysia  atau SSM tidak meyedari hal ini atau akan mengambil tindakan sewajarnya jika ianya benar berlaku dan adakah tindakan Syarikat Bersih ini tidak menyalahi undang undang jika benar terlibat dalam penganjuran  demontrasi Bersih.

Bersama ini disertakan maklumat pendaftaran Syarikat ini adakah syarikat ini mempunyai kaitan dengan Bersih yang dikatakan sebuah NGO tetapi ianya sebuah syarikat yang berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia  yang menjalankan aktiviti demontrasi  untuk menumbangkan kerajaan?

Bukan itu sahaja , kemasukan dana atau apa juga  hasil kepada syarikat ini juga boleh dipertikaikan sumbernya. Dan adakah ianya  datang dari sumber pengubalan wang haram atau mana mana pihak yang bersekongkol dalam agenda Bersih . Kita difahamkan terdapat penyaluran sumber dana dari luar negara untuk penganjuran bersih..

Justeru itu satu siasatan terperinci mesti dilakukan dengan segera untuk diberikan penjelasan kepada rakyat dalam isu ini.

Untuk Rekod- BERSIH bukan merupakan badan NGO yang melakukan aktiviti tanpa keuntungan, sebaliknya sebuah badan perniagaan, dedah Hafizi Harris.

Sepertimana dokumen yang dilampirkan di atas membuktikan BERSIH didaftarkan di bawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

“BERSIH didaftarkan sebagai sebuah syarikat dan bukan sebagai NGO ?

“Jenis Perniagaan; Event Management, Menyediakan latihan, Menjalankan Seminar dan Bengkel..

“Jadi Anti Protes Kerajaan dan Demonstrasi jatuh di bawah Event Management?,” soalnya.

Hafizi turut bertanya adakah kesemua sumbangan yang diterima terutamanya dana asing di masukkan ke dalam akauan itu atau akaun lain.

“Dana yang disediakan oleh NED (National Endowment for Democracy) dan OSF (Open Society Foundations) mana? Tidak Declare?,” soalnya.

Laman bersih.org turut berkempen kutipan derma #RM5 kepada BERSIH 2.0 (BERSIH &Adil Network Sdn Bhd) melalui No. Akaun: 512295102931 (Akaun Maybank/Cawangan Petaling Jaya Old Town)

Sebelum ini, sumbangan kewangan kepada BERSIH menggunakan Akaun No: 107246109510, Malayan Banking Berhad di Green Lane, Pulau Pinang milik Persatuan Aliran Kesedaran Negara (ALIRAN).

Pengerusi BERSIH 2.0, Maria Chin Abdullah juga memiliki NGOnya sendiri yang dinamakan EMPOWER (Persatuan Kesedaran Komuniti Selangor).

EMPOWER juga memiliki akaun kewangannya yang tersendiri.

  • PRU14.tv

ngo

bersih2

bersih3

 

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*