Untung Jual Pisang Goreng Lebih Lumayan Dari Kerja Makan Gaji

Share This:

Bagi  wanita ini tidak memiliki sebarang sijil pelajaran yang tinggi bukan penghalang untuknya memperoleh pendapatan bulanan setaraf dengan gaji pemegang diploma.

Dengan berniaga menjual pisang goreng, Jumaah Alias, 26, yang meninggalkan alam persekolahan sejak berusia 16 tahun berjaya menjana pendapatan lumayan.

“Saya tidak mempunyai ijazah, diploma, Sijil Pelajaran Malaysia mahupun sijil Penilaian Menengah Rendah namun saya percaya rezeki ada di mana-mana sekiranya kita berusaha,” ujarnya ketika ditemuramah di gerai jualannya di Pantai Bagan Pinang, Port Dickson, Negeri Sembilan.

Katanya yang menguruskan perniagaan itu bersendirian, beliau mampu meraih pendapatan melebihi RM2,000 sebulan hasil jualan pisang goreng, cempedak goreng, keropok lekor, laksa dan nasi lemak.

Jelasnya, beliau berniaga setiap hari bermula pukul 12 tengah hari sehingga 6 petang di lokasi tumpuan pelancong itu dan menggoreng pisang serta cempedak yang dijualnya mengikut citarasa pelanggan berdasarkan kemahiran memasak yang dimilikinya.

“Pelbagai jenis perniagaan pernah saya lakukan dan banyak kali gagal untuk meneruskan perniagaan kerana tidak mampu mendapat pulangan modal dan keuntungan berikutan kurang mendapat sambutan pelanggan” katanya.

“Namun kegagalan dalam berniaga adalah perkara biasa kerana itu semua merupakan proses pembelajaran dalam bidang perniagaan” katanya lagi.

Beliau berkata bermodalkan RM500 daripada wang simpanannya untuk memulakan perniagaan itu beberapa bulan lalu dan hanya membayar sewa tapak perniagaan sebanyak RM10 sehari telah membolehkan dia memperoleh keuntungan lebih RM100 setiap hari.

“Insya-Allah kalau ada rezeki lebih saya akan membesarkan lagi perniagaan seperti ibu saya yang membuka gerai makan di Benteng Malam Bandar Port Dickson,” ujarnya.

-pru14.tv-

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*