Shahrir Samad Kecewa Dengan Ahmad Husni Dan Shafie Apdal

Share This:

Seorang pemimpin boleh berubah pendirian atau berubah keyakinan untuk menyokong individu lain tetapi biarlah ia dibuat secara berprinsip dan adab kepimpinan politik yang betul.

Memetik artikel dari portal Agenda Daily, mereka mengambil contoh seorang pemimpin yang ada peribadi yang tinggi dan nilai kepimpinan yang boleh dikagumi apabila bertukar arah dan bukan sesuka hati berubah segala-galanya.

“Saya pernah jadi menteri, selepas itu calon bebas bertanding lawan BN, tetapi dalam kempen saya tidak mengungkit apa perkara yang saya bersetuju bersama,” demikian kata-kata dari Tan Sri Shahrir Abdul Samad yang kini adalah Ahli Parlimen BN-Johor Bahru.

Difahamkanm Shahrir pernah menjadi Menteri penuh, kemudian menjadi wakil rakyat biasa, jadi Menteri semula dan kembali tidak berjawatan dalam kerajaan.

Satu masa dulu, Shahrir pernah terpinggir dari Barisan Nasional (BN) di Johor Bahru sebelum kembali masuk ke dalam UMNO.

Shahrir ketika berbahas di Dewan Rakyat.
Shahrir ketika berbahas di Dewan Rakyat.

Sekali pun beliau tidak pernah mengkritik kerajaan dalam nada membuta tuli apatah lagi berniat memalukan kerajaan dan pemimpinnya.

Oleh sebab itu, Shahrir ada sedikit kekecewaan apabila melihat cara bekas Menteri Kewangan II Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah dan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal melampau-lampau berubah nada apabila sudah keluar dari Kabinet.

Ini merujuk kepada langkah dua bekas menteri itu yang membangkitkan rasa tidak puas hati mengenai 1Malaysia Development Bhd (1MDB) pada persidangan Dewan Rakyat kali ini.

Bagi Shahrir tindak tanduk mereka nyata orang tidak berpendirian tetap.

Beliau yang kini ‘penghulu’ kepada semua Ahli Parlimen BN yang tidak berjawatan selaku Pengerusi Majlis Ahli Parlimen Barisan Nasional (BNBBC) berkata Husni dan Shafie semasa memegang jawatan menteri, tidak pernah membantah, sebaliknya bersetuju dengan pelaksanaan pelan rasionalisasi 1MDB.

“Soal rasionalisasi 1MDB diputuskan oleh kabinet dan ketika itu Shafie menjadi menteri yang bersetuju kepada pelan itu… tapi kenapa masa itu tiada bantahan?” kata Shahrir.

Beliau berkata demikian difahamkan di lobi Parlimen kepada pengamal media.

Beliau berpendapat mereka seharusnya mempunyai prinsip tersendiri dan bukannya bersifat populis kerana mahu menentang Barisan Nasional (BN).

Shafie, Anggota Parlimen Semporna,Sabah yang juga bekas Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah mempersoalkan beberapa keputusan kerajaan berhubung 1MDB ketika membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan 2017 di Dewan Rakyat Selasa.

Isnin semalam Husni iaitu Ahli Parlimen Tambun,Perak yang juga bekas Menteri Kewangan Kedua turut membangkitkan isu sama selain menggesa kerajaan menguruskan ekonomi negara lebih cekap dan telus.

Ekoran itu sejak Isnin malam,perbezaan ketara tentang penjelasan beliau mengenai 1MDB dalam interbiu dengan RTM masa menteri dulu dan persoalan yang dibangkitkan beliau di Dewan Rakyat sebagai Ahli Parlimen biasa ‘ kenapa perlu tubuh 1MDB’ telah diviralkan secara meluas.

Dalam interbiu dengan RTM itu Husni telah ‘bercakap baik-baik’ menjelaskan rasional disebalik penubuhan 1MDB serta pelan rasionalisasi 1MDB yang sedang dilaksanakan kerajaan.

Sebaliknya nada itu jauh berbeza ketika menyentuh hal 1MDB dalam perbahasan semalam sehingga ada yang menyifatkan beliau seolah bertanya kepada jawapan yang pernah diberinya sendiri mengenai 1MDB masa dalam kerajaan.

Lebih elok mereka ini keluar daripada Kabinet daripada terus berada dalam barisan jemaah menteri. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*