RUU Akta 355 : Abdul Hadi Tak Peduli Tuduhan Pembangkang

Share This:

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang tidak ambil peduli dakwaan bahawa ada perkara yang lain disorokkan atau agenda tersembunyi apabila usul persendirian berkenaan Akta 355 berkaitan Undang-Undang Jenayah Syariah diterima Parlimen.

“Ada udang ka,, ikan ka, buaya…saya tak tahu, terpulang. Ini usul persendirian saya,” katanya memetik laporan portal Agenda Daily.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang menjawab dakwaan Ahli Parlimen DAP-Kuching Chong Chieng Jen yang menuduh Abdul Hadi membenarkan PAS diperalatkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Ahli Parlimen Pekan.

Tindakan Abdul Hadi itu menurut Chieng Jen menyebabkan perpaduan dikalangan pembangkang pecah serta menghalang rakyat menentang kerajaan dan UMNO.

Beliau ingin tahu sama ada wujud persetujuan sulit pemimpin PAS itu dengan Perdana Menteri atau ‘ada udang di sebalik batu’ sehingga usul itu naik atau diterima dalam aturan mesyuarat Dewan Rakyat.

Wakil rakyat DAP itu juga menyatakan ahli-ahli parlimen dari Sabah dan Sarawak tidak akan menyokong usul berkaitan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 itu.

Menjelaskan perkara itu ketika membahaskan Bajet 2017 di Dewan hari ini, Abdul Hadi berkata, ianya adalah urusan negeri-negeri terbabit dan tidak kena mengena dengan beliau.

Malah katanya, undang-undang jenayah itu juga berkaitan dengan negeri-negeri dan terpulang mana-mana negeri mahu menguatkuasakannya atau tidak.

Menyentuh mengenai kedudukan usul itu yang turun naik dalam kertas aturan mesyuarat, Hadi menegaskan bahawa perkara itu urusan Speaker.

“Bukan urusan saya, terpulang kepada mereka letak nombor berapa,” kata Hadi yang turut menjelaskan Akta 355 itu bukannya undang-undang hudud..

Untuk rekod ketika hari pertama persidangan Dewan Rakyat , usul itu dikedudukan nombor empat, jatuh ke nombor tujuh dan sehari sebelum pembentangan Bajet 2017, usul itu naik ke nombor lima.

Usul berkenaan masih ada ruang untuk dibentang dan dibahaskan selepas selesai urusan mesyuarat berkaitan Bajet 2017 pada 22 November depan.

Persidangan sesi ini dijadualkan berakhir pada 24 November.

Akta 355 yang dibawa Abdul Hadi mencetuskan kontroversi terutama dikalangan parti-parti pembangkang dengan DAP menentang sekeras-kerasnya manakala PKR dan PAN pula bersikap tunggu dan lihat.

Pembangkang menuduh wujud pakatan antara Hadi dan Najib selepas kedua-dua pemimpin itu kelihatan akrab dan majlis berkaitan Islam dan Melayu. –  pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*