Pemimpin Pembangkang Jadikan Parlimen Sebagai Tempat Memalukan Negara  Di Mata Dunia

Share This:

Parlimen adalah badan perundangan bagi kerajaan persekutuan, dan ia membuat undang-undang yang boleh dikuatkuasakan di seluruh negara.

Bagi membolehkan Parlimen menjalankan tanggungjawabnya dengan sepenuhnya dan dengan lebih berkesan, Perlembagaan telah memperuntukkan beberapa hak dan pengecualian yang dipanggil “Keistimewaan Ahli-ahli Parlimen” di dalam Dewan.

Keistimewaan ini terpakai bagi kedua-dua Dewan secara keseluruhannya, dan untuk ahli-ahli Parlimen secara individu. ” Kekebalan” ini digunakan sepenuhnya oleh pihak pembangkang untuk melakukan perkara yang  diluar daripada norma norma kebiasaan persidangan.

Tetapi apa yang telah berlaku sekarang, Parlimen telah dijadikan sebagai medan untuk menyatakan protes dengan tindakan-tindakan yang mencemarkan nama baik Parlimen itu sendiri. Sebelum ini Ahli Parlimen Pembangkang atau Ahli Parlimen kerajaan sentiasa menghormati kemuliaan parlimen.

Sejak 1998 sehingga kini,  dari bermulanya reformasi  yang dianjurkan oleh pembangkang, fungsi Parlimen hanya dijadikan tempat untuk membangkitkan isu berkaitan peribadi, dan isu yang bukan berkaitan dengan permasalahan rakyat.

Sikap kurang ajar Ahli Parlimen pembangkang sudah keperingkat yang amat melampau. Mereka tidak menghormati Parlimen sama sekali. Amat jelas apabila  satu ketika dahulu Titah YDP Agong juga dipersoalkan.

Bulan ini semasa pembentangan bajet 2017, Ahli Parlimen Pembangkang mencemarkan lagi  kemuliaan Parlimen dengan membawa plakad  sebagai tanda protes dan seterusnya  telah keluar dari dewan dengan sombong dan bongkak.

Hari ini pula, Ahli Parlimen DAP Segambut Lim Lip Eng telah dihalau keluar oleh Speaker dan bertindak menyanggah ketika Speaker bercakap. Apakah ini nilai  pemimpin pembangkang yang disokong oleh rakyat.

Tindakan Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia berbuat demikian adalah untuk memperjelaskan isu berkaitan isu  penambahbaikan Parlimen yang sudah dilaksanakan termasuk wujudnya kamar khas. Sikap kurang ajar dan biadap Lip Eng yang tidak mahu mendengar penjelasan Pandikar Amin mengenai ‘serangan’ yang dilakukan oleh pemimpin DAP sebelum ini.

Soal lantikan oleh siapa disini tidak timbul, sebagaimana yang dikatakan bahawa Ahli Parlimen dilantik oleh rakyat, jika demikian Ahli Parlimen Segambut seharusnya menggunakan Parlimen sebagai satu amanah dan tanggungjawab dan bukan bersikap biadap sedemikian.

Amat jelas, Lip Eng dengan sengaja mahu mengaitkan DOJ dan MO1 dalam sidang medianya bertujuan membangkitkan kebencian rakyat terhadap Pandikar Amin.

Nampaknya sudah jadi kebiasaan segelintir ahli-ahli parlimen pembangkang bersikap kurang ajar terhadap Speaker terutama ketika sesi di Dewan Rakyat. SDemua ini dilakukan adalah kerana untuk memalukan Parlimen Malaysia dengan  pelbagai tindakan yang tidak masuk akal dilakukan. Sekali gus mempamerkan Malaysia sebagai  sebuah negara yang tidak dapat dikawal.

Untuk Rekod – Begitu juga tindakan sebelum ini, Tindakan biadap ahli parlimen pembangkang yang memboikot pembentangan Bajet 2017 di Dewan Rakyat, Jumaat lalu, dipercayai sudah diatur Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tun Dr Mahathir Mohamad.

Mendedahkan perkara itu, Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Annuar Musa, berkata tindakan terbabit dipercayai bertujuan mencemarkan nama baik Parlimen Malaysia di mata dunia, selain memalukan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

“Tindakan itu (keluar dewan) adalah strategi diatur Dr Mahathir untuk menunjukkan sikap tidak hormat mereka (kepada Parlimen) dan menanam kebencian terhadap pemimpin.

“Ia jelas melanggar norma dan adab dalam Parlimen, sekali gus menunjukkan seseorang bergelar Yang Berhormat melakukan perangai tidak bersesuaian dengan status sebagai ahli dewan yang mulia.

“Mereka hina Perdana Menteri dan mahu menanam kebencian kerana dengan cara itu mereka berharap rakyat akan bangkit dengan menggerakkan politik jalanan yang melanggar undang-undang,” katanya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Ketereh ditemui selepas menyampaikan ceramah pada Program Pemimpin Bersama Akar Umbi, yang turut dihadiri Ketua Menteri Melaka merangkap Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Idris Haron, di Seri Bendahara, di sini, lewat malam tadi.

Jumaat lalu, hampir semua ahli parlimen pembangkang keluar Dewan Rakyat sebelum Bajet 2017 habis dibentangkan Perdana Menteri.

Tindakan itu bagaimanapun tidak disertai Ahli Parlimen PAS kecuali Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar yang mendakwa ia mewakili kapasiti peribadi, bukan parti.

  • PRU14.tv

 

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*