Keuntungan Adalah Keutamaan Pakatan Berbanding Keselamatan Rakyat

Share This:

Alasan!!! Alasan!!! dan Alasan!!!, itu sahaja yang mampu diucapkan oleh Kerajaan Selangor dalam banyak isu yang dibangkitkan oleh rakyat serta  sikap menuduh orang lain tanpa mahu melihat kelemahan urustadbir diri sendiri.

Pakatan dalam kerja untuk mengelirukan pemikiran dan tanggapan rakyat kepada rakyat , pelbagai fitnah dan tuduhan dilemparkan kepada  kerajaan Barisan Nasional. Semua helah bermadah ini adalah  untuk menutup kelemahan yang mereka lakukan.

Rakyat melihat  sejak PKR mengambil alih kerajaan Selangor, segala sistem yang digunapakai dahulu  yang melibatkan kepentingan rakyat segalanya telah dikuburkan oleh sebuah kerajaan yang dikatakan cukup bijak memerintah ini.

Bermula dengan isu kegagalan PBT yang menjalankan tugasan pinggir jalan sehingga pada satu tahap sampah tinggi mengunung serta jalan-jalan yang berlubang telah menjadikan Selangor diantara  negeri yang terhebat dalam menghasilkan produk terbaru iaitu nyamuk Aedes.

Keadaan Sungai yang begitu terus dengan sampah sarap dan tidak diuruskan dengan baik telah membunuh banyak kehidupan yang selama ini adalah pelengkap kepada ekosistem ini. PKR atau kerajaan Selangor boleh dikatakan telah gagal memerintah untuk menjaga kebajikan rakyat yang selama ini dilaungkan.

Apabila sungai tercemar, rakyat sedia maklum bahawa dimasa ini tahap kesihatan mereka sedang diancam oleh satu keperluan utama tubuh badan iaitu air.

Rakyat sedia maklum tahap pencemaran sungai yang kini berlaku didalam Negari Selangor. kewujudan kilang-kilang haram dipinggir sungai bagaikan cendawan tumbuh.  Mengikut makluman  terdapat hampir 200 kilang haram yang beroperasi.

Kilang-kilang ini  beroperasi dan membuang sisa bahan buangan secara terus ke sungai tanpa memikirkan kesannya terhadap kehidupan. Pembangkang amat dikenali sebagai parti yang hanya mementingkan  keuntungan dan  mengutip apa juga  faedah tanpa mempedulikan hal-hal yang berkaitan kehidupan.

Baru-baru ini kita telah dikejutkan dengan pelbagai masalah yang berkaitan dengan air. Penutupan beberapa empangan yang ada di Selangor telah  memberikan kesan kepada rakyat untuk menjalani kehidupan yang sempurna.

Loji Rawatan Air Semenyih terpaksa ditutup apabila pencemaran yang meyebabkan bau kepada bekalan air telah  sampai ke muka sauk dan beberapa kawasan di daerah Hulu Langat, Petaling, Sepang, dan Kuala Langat akan mengalami gangguan bekalan air

Selepas Loji Rawatan Air Sungai Semenyih ditutup pada bulan lepas, kini giliran Loji Rawatan Sg. Langat dan Sg. Cheras pula ditutup kerana menghadapi masalah sama iaitu pencemaran bau.

Susulan dengan apa yang telah berlaku, rakyat Selangor telah mengesa  satu siasatan terperinci dilakukan dengan segera bagi mengatasi masalah yang kini telah berlarutan sejak PKR memerintah Selangor.

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali digesa memberitahu perkara sebenar mengapakah Loji Rawatan Air Semenyih terpaksa ditutup hingga mengakibatkan lebih sejuta penduduk di daerah Hulu Langat, Petaling, Sepang, dan Kuala Langat ketiadaan air.

Tetapi apa yang dilakukan oleh Azmin untuk melepaskan lehernya disembelih oleh rakyat, dia  telah mengarahkan sebuah dari beratus buah kilang yang beroperasi tanpa lessen dipinggir sungai ditutup dan disita operasinya.

Dalam erti kata lain rakyat Selangor ditipu mentah-mentah oleh  kerajaan Negeri Selangor yang hanya melihat keuntungan faedah kilang tanpa mempedulikan kesihatan dan keselamatan rakyat.

Rakyat harus sedar bahawa Syabas bukan lagi yang mengendalikan isu bekalan air Selangor akan tetapi sebuah syarikat yang dipunyai sendiri oleh Azmin . Tindakan menyalahkan orang lain yang melakukan khianat terhadap  air Selangor adalah  bertujuan untuk menutup  kesalahan urus tadbir yang dilakukan oleh syarikat Azmin itu.

Sehingga kini rakyat masih lagi  mengalami masalah bekalan air yang akan berterusan sehingga masalah baud an pencemaran pinggir sungai dihapuskan sama sekali. Jikalau tidak  keselamatan dan kesihatan rakyat Selangor akan terancam.

Air merupakan keperluan utama manusia yang seharusnya dijaga dengan penuh  cermat dan teliti, Apa juga perkara yang melibatkan pencemaran ianya melibatkan berjuta nyawa rakyat. Pernah atau tidak kerajaan Negeri Selangor berfikir sedemikian.

Sikap tidak bertanggung jawab Kerajaan Selangor ini dapat dilihat bagaimana bekalan air dalam tangki untuk menguranbgkan kesiksaan hidup rakyat hanya dihantar setelah 13 hari ketiadaan air dikawasan terbabit.

Persoalan yang perlu dijawab sekarang ialah, Apakah punca sebenar Loji Sungai Semenyih, Langat dan Cheras ditutup. Gagasan Prihatin Semenyih (GPS) mendesak Kerajaan Negeri menubuhkan sebuah Jawatankuasa Khas untuk melakukan audit operasi loji dan agensi yang berkaitan.

  • PRU14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*