Kebakaran HSA : PM Ucap Penghargaan Kepada Semua Pihak Yang Selamatkan Mangsa

Share This:

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini melahirkan penghargaan kepada semua pihak dan agensi yang terlibat dalam usaha menyelamatkan mangsa dalam kejadian kebakaran di Hospital Sultanah Aminah (HSA) di Johor Bahru, semalam.

Beliau mendedikasikan penghargaan itu kepada Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Polis Diraja Malaysia, Tentera Darat Malaysia, Tentera Udara Diraja Malaysia, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia, doktor, jururawat dan kakitangan hospital serta sukarelawan.

Luahan itu ditulis oleh beliau di media sosial Facebook beliau hari ini.

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata satu siasatan terperinci akan dilakukan untuk membantu mempertingkatkan lagi tahap keselamatan di hospital kerajaan.

“Kita akan membantu keluarga mangsa dan pesakit terbabit, juga memastikan perkhidmatan kesihatan di Hospital Sultanah Aminah berjalan seperti biasa,” katanya.

najibkebakaranhsa

Dalam kejadian kira-kira 9 pagi semalam, enam pesakit maut apabila wad Unit Rawatan Rapi di tingkat dua bangunan lima tingkat HSA terbakar, manakala seorang lagi pesakit berjaya diselamatkan. Tiga kakitangan hospital itu cedera dan kini dirawat di Hospital Sultan Ismail.

Hari ini pula, bilik bedah hospital berkenaan pula terbakar kira-kira pukul 1.40 tengah hari tadi.

Difahamkan semasa kejadian, beberapa pesakit dan kakitangan HSA berada dalam bilik berkenaan, bagaimanapun masih belum diketahui insiden baharu itu ada melibatkan kecederaan atau kemalangan jiwa.

Pihak bomba ketika ini sedang giat memadamkan kerja-kerja memadamkan kebakaran. –  pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*