Betulkah Kerajaan Selangor Sudah Buat Laporan Polis?

Share This:

Dakwaan pencemaran Loji Rawatan Air Semenyih yang tercemar baru-baru ini hasil daripada perbuatan khianat, masih kekal tandatanya kebenarannya. Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Azmin Ali dan Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar, Elizabeth Wong mendakwa, mereka telah melakukan laporan polis awal pagi semalam berhubung pencemaran yang berlaku.

Menariknya, sehingga kini, kerajaan Selangor masih gagal menunjukkan salinan laporan polis yang telah mereka buat seperti lazimnya. Kebiasaannya, setiap kali tindakan undang-undang diambil oleh mana-mana pemimpin Pakatan Harapan, pastinya mereka akan membuat sidang media besar-besaran dengan disertakan salinan laporan polis atau surat peguam yang ada pada mereka.

download-15

Namun kali ini mereka langsung tidak melakukan perkara sedemikian. Sebaliknya, Elizabeth Wong hanya memberikan kenyataan medianya yang mendakwa, kerajaan Selangor telah membuat laporan polis berhubung isu ini.

Lebih aneh, Azmin selaku Menteri Besar dilaporkan enggan menunjukkan bukti yang kononnya beliau ada bagi menyokong dakwaan sabotaj yang dilakukannya baru-baru ini. Memetik laporan Berita Harian semalam, Azmin dilaporkan berkata, tidak perlu baginya mendedahkan bukti dakwaannya wujud unsur sabotaj membabitkan kes pencemaran air di negeri itu.

Persoalannya, adakah Azmin benar-benar mempunyai bukti terhadap tuduhannya tentang kegiatan sabotaj di Loji Rawatan Air berkenaan? Paling utama, adakah benar Elizabeth Wong dan kerajaan Selangor telah buat laporan polis berhubung dakwaan yang mereka lakukan?

Memetik laporan dalam Buletin Utama semalam, kesemua yang terjejas dengan gangguan bekalan air di Selangor jelas merungut dengan sikap kerajaan negeri yang lebih mengutamakan politik berbanding kehendak rakyat Selangor. lebih mendukacitakan, krisis air ini bukanlah kali pertama berlaku di Selangor.

images-11

Namun begitu, sehingga kini, baik Azmin, Elizabeth Wong mahupun kepimpinan kerajaan Pakatan Harapan di Selangor masih belum mengemukakan cara bagaimana mahu mengatasi masalah berkenaan. Apa yang mereka tahu hanyalah, menunding jari kepada pihak lain bagi menutup kesilapan dan kelemahan diri mereka. Inilah yang diamalkan sejak Pakatan Harapan mentadbir Selangor sejak 8 tahun lalu.

Disebalik semua ini, yang terinaya tetap rakyat. Rakyat negeri Selangor terutamanya 1.1 juta orang yang terjejas akibat pencemaran loji rawatan air ini hanya disebabkan kegilaan sebuah kerajaan yang lebih mengutamakan politik dan mencari kesalahan kerajaan persekutuan berbanding membaantu menyelesaikan masalah air. Inilah wajah sebenar kerajaan negeri Selangor.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*