#Bajet2017 : Wakil Rakyat Pembangkang Pun Tak Minat Dengar Wan Azizah Bahas

Share This:

Budaya keluar dewan ketika seseorang sedang berbahas atau berucap bukan satu yang luar biasa di Dewan Rakyat, Parlimen dan kadang-kadang ia pun berlaku kepada Ketua Pembangkang sendiri.

Pada Jumaat lepas, ketika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak membentangkan Bajet 2017 wakil rakyat pembangkang dari Pakatan Harapan bertindak keluar dewan selepas diminta oleh Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

Isnin lepas, ketika Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail membahaskan bajet berkenaan, bukan semua pun wakil rakyat pembangkang hadir menunjukkan ada yang tidak berminat pun mendengar beliau berbahas.

Bahagian belakang tempat duduk Dr Wan Azizah kosong menunjukkan antara Ahli Parlimen mereka yang paling kanan pun tidak lama mahu berada di tempat duduk ketika beliau berucap membahaskan Bajet 2017 kerajaan Barisan Nasional (BN).

Di rakaman video di Youtube perbahasan beliau, seperti biasa Ahli Parlimen PKR-Permatang Pauh itu nampak gugup dan tergagap-gagap pada setiap kali membahaskan belanjawan negara pada setiap tahun.

Selepas itu, ucapan beliau banyak berkisar membidas sahaja bajet negara tanpa ada cadangan yang bernas diberikan oleh suami kepada Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim itu.

Pada Jumaat lepas, Dr Wan Azizah dan Ahli Parlimen pembangkang lain pada mulanya membuat bising dengan niat mengganggu pembentangan yang dibuat oleh Najib termasuk membuat bising serta memegang sepanduk tertulis “Siapa MO1?”.

Pandikar yang berang selepas ditegur berkali-kali meminta mereka keluar dari dewan jika tidak berminat mahu mendengar apa yang dibentangkan oleh Najib yang juga Menteri Kewangan mewakili Parlimen Pekan.

Kemudian, mereka bukannya keluar terus sebaliknya sambung membuat bising di luar dan mengutuk Najib dan kerajaan BN.

Janganlah dikutuk orang lain apabila di pihak mereka pun orang lain turut keluar dan tidak berminat mendengar perbahasan walaupun dari parti sekutu sendiri. –  pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*