Pengedar Dadah Sudah Mula Sasarkan Pelajar Jadi Penagih

Share This:

Ada pendedahan yang menunjukkan modus operandi baru yang digunakan oleh pengedar dadah menyasarkan golongan pelajar untuk dijadikan penagih baru dadah.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata tindakan tidak bermoral itu dipercayai bagi meluaskan pasaran najis musuh negara itu.

“Pengedar dadah kini bertindak menggunakan pelajar untuk menjadi penagih supaya pasaran dadah dapat dipertingkatkan,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Membanteras Gejala Dadah di bangunan Parlimen hari ini.

Beliau yang juga Menteri Dalam Negeri mengulas mengenai satu kajian Kementerian Pendidikan mengenai penyalahgunaan dadah dalam kalangan pelajar sekolah.

Daripada 35,755 responden merangkumi pelajar Tingkatan Satu hingga Enam, 1,457 daripada mereka didapati mengambil dadah.

Hasil kajian mendapati pelajar Tingkatan Lima mencatat peratusan tertinggi pengambilan dadah iaitu 40.6 peratus, diikuti Tingkatan Empat (32.5 peratus), Tingkatan Tiga (19.8 peratus), Tingkatan Dua (5.4 peratus) dan Tingkatan Satu (0.08 peratus).

Ahmad Zahid turut melahirkan kebimbangan kerajaan berhubung perkara itu, sambil menggesa semua pihak khususnya ibu bapa agar memainkan peranan.

“Saya ingin menegaskan bahawa masyarakat keseluruhannya dan ibu bapa khususnya jangan hanya bergantung kepada agensi penguatkusaan dan pemulihan untuk membantu pelajar supaya jangan terlibat dengan dadah,” katanya.

Negeri Kedah mencatatkan penyalahgunaan tertinggi melibatkan pelajar sekolah iaitu 274 orang. Ini diikuti Kelantan 197 orang dan Perak 180 orang.

Lebih membimbangkan kebanyakan daripada pengguna dadah didapati menggunakan dadah sintetik.

Sejumlah 74 peratus daripadanya mengambil methamphetamine, 20 peratus kanabis dan selebihnya dadah jenis lain.
Sehubungan itu, satu mahkamah khas bagi membicarakan kes berkaitan dadah telah diwujudkan bagi mempercepat proses perbicaran dan keputusan mahkamah.

“Antara cadangan yang dikemukakan pada mesyuarat adalah mengambil langkah mencairkan aset pengedar dadah yang dirampas dan dijatuhkan hukuman oleh mahkamah. Hasil daripada rampasan itu kita boleh gunakan untuk membantu aspek pencegahan, pemulihan dan penguatkuasaan,” katanya.

Ujarnya, mesyuarat berkenaan turut meluluskan cadangan penubuhan makmal khas ujian dadah berbahaya di Hospital Kuala Lumpur. –  pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*