P.Ramly : Nama Burger Babi Yang Mengelirukan Umat Islam

Share This:

Terbaru, orang ramai dilapor membantah jualan burger babi dinamakan P Ramly di rangkaian sebuah restoran di Lembah Klang, Melaka dan Negeri Sembilan.

 Nurhafezah Che Haludin, seorang eksekutif swasta dan berusia 20 tahun menyatakan bahawa beliau nyaris terbeli burger itu kerana iklan mengenainya ditempatkan di laluan awam dalam pusat beli belah dekat Damansara.

“Iklan penjualannya diletakkan pada laluan bebas orang awam, seolah-olah mahu menarik perhatian semua pengguna termasuk umat Islam, perbuatan ini mengelirukan” katanya.

Manakala, seorang pengadu dikenali sebagai Jasmin pula membandingkan isu itu dengan kontroversi penggunaan nama hot dog yang menjadi kontroversi sebelum ini.

Tambahnya lagi, nama digunakan yang mirip dengan nama seniman agung negara P Ramlee.

“Kenapa perlu guna nama P Ramly, sedangkan banyak nama lain tidak mirip Melayu serta bukan nama seniman agung tanah air, boleh digunakan bagi menarik perhatian pelanggan bukan Islam” ujarnya.

Katanya, dia turut melaporkan isu itu kepada Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) serta meminta pihak berkuasa bertindak.

Mengikut tinjauan yang telah dibuat, mendapati menu itu diperkenalkan di rangkaian restoran itu sejak 31 Ogos lalu dengan harga RM9.90 satu set.

Pada masa yang sama, seorang pekerja restoran itu pula dilapor memberitahu nama “p” merujuk kepada pork (daging babi).

-pru14.tv-

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*