Kecilkan Saiz Perkhidmatan Awam, Tony Pua Akhirnya Buat Keputusan U-Turn

Share This:

Budaya u-turn dan berdolak-dalih ini sudah mula menular ke DAP pula kali ini tetapi ia nampaknya lebih memalukan apabila mereka berubah dari cadangan awal pada 2011 kononnya jika menang mahu mengurangkan jumlah separuh jumlah pekerja sektor awam.

Pada 1 November 2011, Tony Pua pada masa itu berkata jika pembangkang memerintah kakitangan awam akan dikurangkan separuh.

“Pakatan Rakyat (pada masa itu) akan mengambil langkah memastikan kakitangan awam yang sudah berusia dipercepatkan bersara mengambil contoh negara China yang mengurangkan kakitangan awam yang berlebihan,” katanya.

Dikatakan langkah itu akan dilaksanakan dalam satu projek khas ‘Projek Khas Mengurangkan Kakitangan Awam’.

Bagaimanapun, untuk Bajet 2017, Tony yang kini Ahli Parlimen DAP-Petaling Jaya Utara berubah nada mengatakan bahawa pemberhentian separuh jumlah kakitangan awam bukanlah satu penyelesaian yang berdaya maju.

Kenyataan pun berbelit-belit. Kenapa tidak mengaku sahaja, ia adalah satu cadangan yang tidak masuk akal?

Katanya, jika mengurangkan jumlah kakitangan awam, ia mungkin akan mengganggu seluruh perkhidmatan awam dan melumpuhkan operasi kerajaan.

“Katakanlah, jika kita mahu untuk memberhentikan lima peratus kakitangan awam, selebihnya 95 peratus tidak akan bekerjasama dengan kita dan (potongan itu) tidak akan menjadi satu langkah yang realistik.

“Ini sesuatu yang terpaksa kita tanggung,” katanya pada sebuah forum dalam bahasa Mandarin bertajuk “Menganalisis Bajet 2017” di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor, semalam.

Baru DAP tahu masalah besar yang bakal dihadapi jika penjawat awam diberhentikan dalam jumlah yang besar. Bukan itu sahaja, berapa ramai rakyat akan hilang mata pencarian jika langkah yang teruk diilhamkan oleh DAP itu dilaksanakan.

Tony kemudian mencadangkan pula ada sekumpulan penjawat awam dibayar gaji tetapi hanya bekerja di rumah dan tidak perlu datang ke pejabat.

Adakah beliau dapat memastikan jumlah gaji sedikit yang dibayar kepada pekerja seperti itu tahap produktivitinya akan sama jika mereka datang ke pejabat serta petunjuk prestasi kerajaan, adakah dapat dicapai?

Mudahlah mereka membuat cadangan itu dan ini kerana mereka masih belum memikul beban sebagai kerajaan dan sebagai pembangkang bolehlah mereka memberikan janji-janji palsu termasuk memberikan harapan kepada orang ramai boleh bekerja hanya dari rumah tanpa perlu ke pejabat. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*