Jangan Jadi Seperti Anjing Gila, Pesanan Penuh Makna Presiden PAS

Share This:

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini memberikan pesanan “Jangan berlagak seperti keldai yang bertempik atau anjing gila yang menyalak dan menerkam mangsanya” yang mempunyai maksud yang begitu mendalam.

Pesanan itu yang disampaikan dalam satu kenyataan hari ini didedikasikan kepada seluruh pemimpin, ahli dan penyokong parti itu dalam berpolitik.

Abdul Hadi berkata, Malaysia adalah sebuah negara yang bermasyarakat majmuk, jadi mereka tidak wajar dihuru-harakan demi kepentingan politik.

Menurutnya, apa sahaja bentuk protes atau tidak puas hati hendaklah dilaksanakan dengan baik serta berakhlak, bukan atas sebab peribadi seseorang individu atau kaum.

“Lebih-lebih lagi berkaitan dengan hak kebebasan beragama mestilah dipandu dengan sempadan Islam.

“PAS wajib menilai manfaat dan mudarat mengikut Siyasah Syar’iyyah, Maqasid Syari’ah dan Fiqh Aulawiyyat, bukan sekadar menjadi pengecut dan pahlawan papan kunci bergoyang kaki menulis apa sahaja laksana burung kakak tua berkata-kata tanpa akal dan ilmu,” katanya.

Abdul Hadi yang juga Ahli Parlimen PAS-Marang berkata parti pimpinannya tidak mahu menjadi pembangkang seperti di negara barat, Timur Tengah, Korea, Taiwan, Amerika Latin atau mencontohi cara masyarakat Arab di zaman jahiliyah.

Menurutnya, PAS wajib menerima yang baik daripada semua pihak sama ada daripada pihak kerajaan mahupun pembangkang.

Sehubungan itu katanya, pendirian PAS mahukan kerajaan yang bersih dengan cara yang bersih atau menolong kerajaan yang bersih atau terus bersabar menjadi pembangkang yang menasihat dengan baik dan tidak jahat.

Kenyataan media Abdul Hadi itu dipercayai merujuk kepada tindakan kebudak-budakan Ahli Parlimen Pakatan Harapan yang membuat bising mengganggu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak membentangkan Bajet 2017 Jumaat lepas.

Mereka kemudiannya keluar pula dari Dewan Rakyat selepas diminta berbuat demikian oleh Yang Dipertua Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

Selain itu, Abdul Hadi juga dipercayai mengecam penganjuran perhimpunan haram Bersih 5 yang akan diadakan di Kuala Lumpur pada bulan depan. –  pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*