Bila “Parti Bunga” Mahu Umumkan Jumlah Keahlian?

Share This:

Pada 4 Oktober yang lalu, pemimpin muda Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata, beliau akan mengumumkan jumlah keahlian parti berkenaan kepada umum pada 11 oktober yang lalu. Syed Saddiq dilaporkan berkata, beliau yakin, parti yang diasaskan oleh Tun Dr Mahathir dan Tan Sri Muhyiddin Yasin ini akan mendapat sambutan hangat dari kalangan ahli UMNO dan orang ramai.

Dalam satu kenyataan, Syed Saddiq menjangkakan, parti berkenaan mampu menarik kira-kira 500 ribu ahli baru hanya dalam masa seminggu. Sambil menyifatkan parti itu memberi nafas baru kepada orang melayu, beliau berkata, karisma dan kepimpinan hebat yang ada pada Mahathir dan Muhyiddin mampu menjadikan parti itu lebih kuat daripada UMNO.

images-14

Itu kisah 4 Oktober yang lalu. Hari ini, genap 3 minggu sejak kali terakhir Syed Saddiq dengan begitu yakin sekali mahu mengumumkan jumlah ahli parti bunga berkenaan kepada umum. Hari ini, merupakan hari Selasa ketiga dalam bulan Oktober dimana ianya sepatutnya diumumkan pada 11 Oktober yang lalu. Apa sudah jadi kepada parti bunga ini? Tiada sambutankah seperti didakwa sebelum ini?

Ketika tinjauan dilakukan di salah sebuah pusat perniagaan di Ampang baru-baru ini, ahli tegar parti bunga ini begitu giat memancing ahli baru di kawasan itu. Mereka dilaporkan membuka booth setiap hari bagi menarik keahlian baru di kalangan penduduk sekitar Ampang.

Namun, menerusi beberapa orang saksi yang melihat aktiviti itu, mereka yang benar-benar tertarik untuk menjadi ahli parti berkenaan, cukup hambar. Dikhabarkan, walaupun mereka begitu agresif menarik ahli baru di kawasan berkenaan, mereka hanya mampu menarik seorang atau paling tinggi 5 orang sahaja setiap hari untuk menyertai PPBM.

Begitu juga tinjauan dilakukan di beberapa lokasi lain di Ibu Negara, sambutan terhadap parti ini cukup hambar. Persoalannya,a dakah disebabkan sambutan hambar dikalangan rakyat Malaysia mengakibatkan Syed Saddiq tidak berani mendedahkan jumlah sebenar keahlian parti ini kepada umum?

download-17

Lebih menarik lagi, baik Pengerusi, Presiden, Naib Presiden mahupun Ketua Wanitanya sendiri, masing-masing diam seribu bahasa untuk mendedahkan jumlah sebenar ahli PPBM yang sebenar selain daripada anggaran kasar yang langsung tidak disertakan bukti.

Apa yang kesemua pemimpin PPBM mampu lakukan adalah, mencipta satu persatu fitnah untuk menghasut rakyat membenci kerajaan sedangkan mereka sendiri masih gagal mengemukakan apa-apa bukti bagi menyokong setiap dakwaan mereka. Malah, Ketua Wanitanya, Anina Saaduddin disifatkan sebagai seorang opurtunis yang bercita-cita besar namun faktanya kosong dan tidak relevan.

Jika benar PPBM mendapat sambutan, Syed Saddiq mahupun kesemua pemimpin PPBM wajar mendedahkan jumlah ahli mereka. Jika perkara asas ini pun gagal dilakukan, berhentilah daripada bermimpi untuk menumbangkan BN mahupun UMNO pada Pilihan Raya Umum yang akan datang.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*