#Bajet2017 : Speaker Sudah Awal-Awal Tahu Perancangan Nakal Pembangkang

Share This:

Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia rupa-rupanya sudah tahu lebih awal akan rancangan jahat pakatan pembangkang yang mahu keluar dari dewan ketika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak membentangkan belanjawan negara.

Dengan kata-kata sinis dalam sidang Dewan Rakyat semalam, beliau berkata mengetahuinya daripada pesanan yang diterima.

“Yang Berhormat fikir telinga saya ini tidak dengar apa-apa? Ada mesej yang sampai kepada saya daripada teman-teman bahawa esok ada tindakan keluar dewan,” katanya.

Beliau mendengar ura-ura tindakan itu pada hari Khamis lepas sehari sebelum pembentangan Bajet 2017.

Ahli Parlimen pembangkang sebaliknya mendakwa mereka keluar dari dewan kerana marah dengan kritikan Najib yang juga Menteri Kewangan ke atas Tun Dr Mahathir Mohamad dalam ucapan pembentangannya.

Ahli Parlimen PAS dan Ahli Parlimen Semporna Datuk Seri Shafie Apdal bagaimanapun tidak menyertai tindakan keluar dewan itu dan terus setia mendengar.

Sudahlah keluar, para wakil rakyat pembangkang memperlekehkan nilai mandat yang diberikan oleh pengundi mereka untuk terus membuat bising di luar bangunan Parlimen dan memegang pula sepanduk berbaur hasutan berkenaan Siapa #MO1?.

Semuanya itu untuk menarik perhatian orang ramai khususnya media asing bagi mewujudkan persepsi kerajaan BN sebenarnya dalam keadaan yang tidak stabil.

Penggunaan sepanduk itu ialah mesej yang mahu disampaikan kepada dunia bahawa ada konflik telah berlaku biarpun ada negara tertentu tidak memahami bahasa yang dituturkan tetapi yang penting wujudnya persepsi.

Mereka sanggup meletakkan perangai di tahap paling bodoh semata-mata mahu menjatuhkan Barisan Nasional (BN) dengan berkelakuan seperti manusia yang tidak bertamadun dalam dewan yang mulia. –  pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*