Beranikah Mahathir Sahut Cabaran PAN?

Share This:

Bagi pentaksub Tun Dr Mahathir, beliau diiktraf sebagai individu yang membina Putrajaya yang kini menjadi pusat pentadbiran negara. Malah, bagi mereka, Tun M adalah arkitek terhadap pembinaan bangunan berkembar KLCC, Litar Antarabangsa Sepang dan Cyberjaya. Bagi mereka, ini adalah hak cipta Tun M dan orang lain yang tidak sehaluan dengan Tun M, hanyalah penumpang di semua lokasi ini.

Tidak dinafikan bahawa sememangnya Tun M boleh diiktiraf sebagai pemacu kepada pembangunan dan infrastruktur hebat ini. Beliau yang menerajui negara selama 22 tahun sememangnya dikenali sebagai antara pemikir pembangunan negara walaupun sepanjang pentadbirannya, terlalu banyak wang negara telah diselewengkan olehnya.

images (18)

Namun begitu, satu hakikat yang harus para pentaksubnya terima adalah, beliau pernah mengungkapkan bahawa segala binaan hebat termasuk Putrajaya adalah untuk dinikmati oleh generasi masa hadapan, bukan miliknya seorang. Justeru, timbul persoalan, kenapa beliau dan para pentaksubnya meletakkan Putrajaya kini adalah miliknya dan orang yang tidak sehaluan dengannya harus diusir keluar?

Hari ini, skrip ciptaan Parti Amanah Negara (PAN) menambah perencah dalam memperkatakan hak milik Putrajaya yang sebenar. Jika sebelum ini para pentaksub mengatakan Putrajaya adalah milik Tun M, PAN pula hari ini mencabar Tun M atau keturunannya bertanding di kerusi Parlimen Putrajaya atas tiket Pakatan Harapan pada Pilihan Raya Umum yang akan datang.

Kenyataan ini hadir menerusi Pengarah Komunikasi PAN Putrajaya, Mohd Radzi Abu Bakar yang mengatakan adalah diakui umum bahawa Tun M adalah ‘The Master Planner and Architect’ yang berjaya membangun Putrajaya menjadi salah satu mercu tanda kejayaan pembangunan pentadbiran Malaysia. Justeru, adalah lebih baik andai Tun M mengambil semula Putrajaya daripada tangan BN.

Persoalannya, beranikah Tun M menyahut cabaran yang dilontarkan oleh Mohd Radzi ini? Sebagai rujukan, pada pilihan raya 2013 yang lalu, Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor mengalahkan Datuk Husam Musa dengan majoriti 4,402 undi atau memperoleh kira-kira 69 peratus undi.

images (19)

Diberitakan, Husam bersedia untuk memberi laluan kepada Tun M bertanding dikerusi ini andai beliau bersetuju dengan cabaran yang dilontarkan ini. Jika difikirkan, ada logik juga saranan ini kerana Tun M dan pentaksubnya cukup giat mendakwa, Putrajaya adalah milik Tun M. Justeru, inilah peluang Tun M untuk “mengambil semula” haknya yang kononnya dirampas oleh Datuk Seri Mohd Najib dan kerajaannya.

Jadi, semua rakyat Malaysia hari ini boleh sahaja melupakan ungkapan Tun M yang mengatakan, semua binaan di Putrajaya ini adalah hak milik kerajaan semasa dan selepas eranya. Lebih tepat lagi, segala perbelanjaan pembinaan Putrajaya ini, bukanlah daripada duit pembayar cukai dan pungutan hasil negara. Ianya adalah dari wang saku dan simpanan Tun M sendiri untuk membina Putrajaya.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*