Kenapa Pembangkang Layan Mahathir Macam Pelacur?

Share This:

Pembangkang hanya mahu mempergunakan Mahathir seperti pelacur. Mereka tidak mahu Mahathir menjadi ahli salah satu daripada parti mereka. Itulah sebabnya, kenapa mereka tidak pernah menjemput Mahathir untuk menyertai parti mereka. Beliau tidak cukup baik untuk mereka.

Zaid Ibrahim berkata, de facto Ketua Pembangkang, Tun Dr Mahathir Mohamad, dengan senang hati akan mengambil alih sebagai Ketua Pembangkang apabila pembaharuan pilihan raya dilaksanakan. Perkara ini kedengaran agak pelik dan boleh diterjemahkan sebagai bermaksud bahawa Mahathir tidak berminat untuk menjadi ahli rasmi pembangkang. Ia juga bermakna beliau mahu membuka ruang bagi dirinya untuk kembali ke Umno kelak.

Pertama sekali, Mahathir sudah menjadi Ketua Pembangkang. Satu-satunya perkara yang dia tidak rasmi atau de facto Ketua Pembangkang kerana beliau bukan ahli mana-mana parti politik, khususnya daripada salah satu daripada parti pembangkang. Dalam erti kata lain, Mahathir hanya tidur dengan pembangkang dan tidak mempunyai hubungan yang halal dengan mereka.

Kedua, jika pembaharuan pilihan raya boleh dilaksanakan tanpa Mahathir, mengapa pembangkang perlukan Mahathir setelah pembaharuan pilihan raya dilaksanakan? Ia seperti sebuah organisasi yang menawarkan anda satu tugas Ketua Pegawai Eksekutif untuk membantu memulihkan syarikat itu dan anda membalas: pulihkan syarikat itu dulu dan saya akan menyertai anda selepas itu. Mengapa mereka masih memerlukan anda jika syarikat itu boleh dipulihkan tanpa bantuan anda?

Ketiga, Mahathir berkata hasrat beliau adalah semata-mata untuk menyelamatkan Malaysia (dan bukan untuk menggulingkan Najib supaya dia boleh menjadikan Mukhriz Timbalan Perdana Menteri). Dia mahu memimpin rakyat Malaysia dan pembangkang supaya dia boleh menyelamatkan Malaysia. Bagaimanapun, beliau tidak akan menyertai pembangkang. Dia hanya mahu menjadi de facto Leader Pembangkang. Ini menunjukkan tahap komitmen yang sangat rendah.

Akhir sekali, dan yang lebih penting, adalah isu sama ada pembangkang mahukan Mahathir. Tidak syak lagi pembangkang amat gembira mempergunakan Mahathir untuk menentang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Umno. Tetapi mereka tidak mahu Mahathir sebagai ahli mereka kerana beliau adalah “berita buruk” dan akan memberi kesan yang sangat negatif kepada pembangkang.

Dengan kata lain, menurut Raja Petra, mereka melayan Mahathir seperti pelacur. Seorang pelacur adalah individu yang anda hanya mahu menjalin hubungan seks. Tetapi anda tidak mahu berkahwin dengan pelacur dan menjadikan dia isteri anda. Ia adalah atas dasar komersial semata-mata. Jadi pembangkang hanya mahu menggunakan Mahathir tetapi tidak mahu mempunyai hubungan yang halal dengan beliau.

Oleh itu adalah penting bagi pembangkang menjemput Mahathir untuk menjadi ahli salah satu daripada parti-parti Pakatan Harapan. Jika tidak maka mesej yang mereka akan hantar kepada rakyat Malaysia bahawa Mahathir hanya untuk dipergunakan tetapi tidak cukup baik untuk menjadi ahli parti-parti pembangkang. Malahan, anda bukan sahaja hanya mahu mempergunakan pelacur tetapi anda juga akan menggunakan kondom apabila anda berbuat demikian kerana anda menganggap pelacur kotor dan seseorang yang boleh membawa penyakit.

Adakah itu tanggapan pembangkang terhadap Mahathir?

Sumber – Malaysia Today

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*