“Tak Logik Syurga Untuk Orang Islam Sahaja”- Pensyarah Ade

Share This:

Tuhan menjadikan umat manusia lahir dengan agama berbeza-beza. Jadi, tak logislah, bila syurga itu ditujukan untuk satu umat beragama sahaja! kata Ade melalui akaun Facebook peribadinya, Rabu (6/4/2016) malam.

Pensyarah Kampus Indonesia (UI) yang di kenal sebagai seorang aktivis liberal itu juga memuat naik photo yang tunjukkan seseorang wanita boleh bertato memungut kanak-kanak Afrika serta mengasuhnya sampai sihat.

Boleh bertato pungut anak Afrika kelaparan, menyayanginya sehingga dia tumbuh sihat. Adakah dia tetaplah masuk neraka lantaran tak seiman dengan anda? Tak perlu Kamu jawab, Kamu bukanlah Tuhan, sekian tulisan di photo itu.

Dr Zakir Naik pernah di tanya dengan soalan sama. Kenapa orang kafir masuk neraka walau ia telah berbuat baik?

Saudara, bila kita ikuti peperiksaan, umpamanya ke peringkat tinggi, ada enam ujian yang perlu dilalui.

kuikuti: sains, matematik, bhs Inggeris, bhs India, sejarah serta geografi, saya mesti lulus semuanya. Bila saya memperoleh nilai 100 dalam lima mata pelajaran namun dalam satu pelajaran, sains, saya memperoleh nilai 20, apakah saya akan lulus? Jawapannya, saya tidak akan berjaya, kata Dr Zakir Naik.

Jadi sama dengan perkara itu, kriteria untuk pergi ke syurga yang pertama, anda mesti mempunyai iman, beramal soleh, mengajak orang lain pada kebenaran serta memberikan nasihat kepada orang lain supaya bersabar.

Anda mungkin saja orang yang baik, anda mungkin saja bersedekah dan sebagainya, namun bila anda tak ada iman, bila anda tidak beriman pada Tuhan yang Maha Esa, bila anda tidak menyembah Sang Pencipta yang sejati, anda tidak berjaya dalam ujiannya.

Jadi supaya anda lulus, anda mesti lulus dalam ke empat kriteria ini: beriman pada Tuhan yang Maha Esa, janganlah menyembah berhala, tak beriman pada tuhan yang salah. Yang ke-2, lakukan amal kebaikan. Yang ketiga, mengajak orang lain dalam jalan kebenaran (dakwah). Yang ke empat, memberikan nasihat orang lain supaya bersabar.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*