Pelajar Darjah 2 Disuruh Potong Lidah Sendiri

INI memang melampau sangat. Kejadian buli potong lidah ini perlu dikenakan hukuman yang berat. Seorang ibu terkejut apabila diberitahu anaknya menggunting lidah sendiri akibat dibuli dalam satu kejadian yang berlaku di sekolah rendah di Klang kelmarin.

Wanita tersebut menerima panggilan dari pihak sekolah yang memaklumkan bahawa anak lelakinya itu cedera pada lidah.

Wanita tersebut kemudian segera ke sekolah sebelum anaknya itu dibawa ke Hospital Ampuan Rahimah untuk rawatan.

Sumber Harian Metro berkata, setelah di desak, pelajar berusia lapan tahun itu menceritakan perkara sebenar.

“Budak darjah dua itu difahamkan dibuli oleh lima murid darjah tiga. Mereka mengarahkan mangsa memotong lidahnya, jika enggan, mereka akan membelasah mangsa.

“Dia (mangsa) yang takut dengan ugutan itu terus menggunting sebahagian lidahnya hingga mengakibatkan cedera,” katanya.

Ibu mangsa berkata kini anaknya berada dalam keadaan baik.

“Saya mengetahui perkara ini dari anak saya, tetapi saya serahkan kepada polis untuk menjalankan siasatan,” katanya yang membuat laporan polis berhubung kejadian berkenaan.

Sebelum ini, gambar pelajar tersebut yang dalam keadaan kesakitan menjadi viral di media sosial sehinggakan menimbulkan pelbagai reaksi dari orang ramai.

Menerusi gambar yang viral, sebahagian kecil bahagian hadapan lidah mangsa dilihat terpotong. Ibubapa perlu ajar anak agar jangan menjadi samseng sekolah. Dan dalam masa yang sama jangan biarkan diri dibuli. Langkah-langkah mempertahankan diri juga perlu dilengkapkan bersama dengan ajaran moral yang betul.

– PRU14.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *