Adakah SPRM Diugut?

Share This:

Ada sesuatu yang sangat tidak kena di sini. Mereka meminta SPRM untuk menyiasat perkara-perkara yang telah pun dijelaskan dan mengabaikan perkara-perkara seperti kekayaan Mukhriz dan adik beradik beliau di mana belum ada sebarang penjelasan diberikan lagi.

Saya pernah makan malam bersama Tan Sri Mohammad Noah Omar dan isteri keduanya, Maimum, di Hotel Equatorial, Kuala Lumpur. Itu adalah kira-kira 35 tahun yang lalu dan pada masa itu Noah merupakan Pengerusi Genting.

Noah merupakan rakan perniagaan Tan Sri Lim Goh Tong, dan mereka telah menubuhkan sebuah syarikat bernama Genting Highlands Berhad pada 27 April 1965. Pada tahun 1970, Noah telah dilantik sebagai Pengarah Kumpulan MUI dan kemudian beliau menjadi Pengerusi Kumpulan pada tahun 1980.

Dalam erti kata yang saya mengenali datuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak lama sebelum saya mengenali Najib – dan mungkin boleh tambah bahawa kita (atau lebih tepat syarikat kami) yang membayar untuk makan malam tersebut bukannya Noah. Jadi saya pernah belanja datuk kepada Najib hampir 30 tahun sebelum Najib menjadi Perdana Menteri.

Dengan mengambil kita usia saya ditambah pula dengan hakikat bahawa saya adalah rakan datuknya, Najib sebenarnya perlu memanggil saya Abang Petra, walaupun beliau adalah Perdana Menteri. Lagipun, Almarhum Agong biasa memanggil ayah saya dengan nama Abang Din walaupun beliau Agong dan bapa saya bukan Sultan pun.

Bagaimanapun, Noah adalah keturunan Raja Chempa, pemerintah Bugis Padang pada 1600-an, manakala keturunan keluarga saya pula adalah dari satu lagi keluarga Bugis, Daeng Chelak Daeng Rilaka Riau, hampir pada era yang sama. Dengan itu menjadikan kedua-dua keluarga kami sangat kaya dan berkuasa di rantau ini lama sebelum British, India atau Cina datang ke Tanah Melayu.

Datuk Mukhriz Mahathir pula hanyalah seorang guru Bahasa Inggeris di sebuah bandar kecil di Alor Setar. Mukhriz dan adik beradiknya yang lain adalah anak-anak kepada penjawat awam. Oleh itu, Najib dapat menjelaskan kekayaannya, bagaimana pula Mukhriz dan adik beradiknya menjelaskan kekayaan melampau mereka?

Menurut peraturan yang ditentukan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad, Najib perlu menjelaskan dari mana wang itu datang. Dan jika dia tidak boleh berbuat demikian maka kita perlu menganggap bahawa Najib mencuri wangtersebut. Dan melainkan jika Najib boleh membuktikan dia tidak mencuri wang tersebut maka kita mesti menganggap dia bersalah.

Dengan menggunakan standard yang sama maka Mukhriz dan adik beradik beliau juga perlu menjelaskan dari mana wang mereka datang. Dan jika mereka tidak boleh berbuat demikian maka kita perlu menganggap bahawa mereka mencuri wang tersebut. Dan melainkan jika mereka dapat membuktikan bahawa mereka tidak mencuri wang tersebut maka kita mesti menganggap mereka adalah bersalah.

Maksud saya dengan membandingkan datuk kepada Najib dan datuk kepada Mukhriz, anda boleh lihat bahawa Najib dilahirkan dalam kekayaan manakala Mukhriz dan adik beradiknya tidak. Jadi dari mana kekayaan yang berbilion ringgit mereka datang? Dan kita tidak bercakap tentang hanya seorang adik-beradik tetapi ketiga-tiga adik-beradik tersebut.

Berbilion ringgit ini tersembunyi supaya kita tidak tahu berapa banyak jumlahnya. Namun saya tidak akan terkejut jika kita menggabungkan semua kekayaan mereka maka mereka tidak lagi akan menjadi yang ketiga paling kaya tetapi yang paling kaya di Malaysia.

Sekarang, apa yang lebih membingungkan adalah bahawa semua pihak tahu mengenai fakta ini. Ini bukan rahsia. Setiap orang boleh memberitahu anda tentang kekayaan Mukhriz dan adik-beradiknya. Jadi mengapa SPRM tidak melakukan apa-apa tentang perkara ini?

Mereka bercakap tentang 1MDB dan RM2.6 bilion dan isu-isu lain. Dan walaupun selepas penjelasan diberi mereka masih menjerit, melaung dengan kata-kata kesat seperti anjing gila. Tetapi “najis” ini betul-betul di atas meja mereka dan mereka tidak boleh menghidunya.

Apa kena dengan SPRM? Adakah mereka bodoh atau mereka telah diperas ugut? Dan jika diugut, siapa yang memeras ugut mereka dan mereka diugut dengan apa?

Ya, saya ragu-ragu mereka bodoh walaupun Cina DAP akan berkata memandangkan pegawai SPRM adalah orang Melayu maka mereka secara automatik adalah bodoh. Saya Melayu tetapi saya lebih bijak daripada kebanyakan DAP Cina yang menyalahkan PAS kerana perpecahan Pakatan Rakyat apabila ia sebenarnya kerana Langkah Kajang dan percubaan untuk menjadikan Anwar Ibrahim Menteri Besar Selangor dengan harapan beliau tidak akan dihantar penjara kerana meliwat.

Walau apa pun, ada sesuatu yang sangat tidak kena di sini. Mereka meminta SPRM untuk menyiasat perkara-perkara yang telah pun dijelaskan dan mengabaikan perkara-perkara seperti kekayaan Mukhriz dan adik beradik beliau di mana belum ada sebarang penjelasan diberikan lagi.

Memandangkan Standard Malaysia adalah: jika anda tidak boleh menjelaskan dari mana wang anda datang dan jika anda tidak boleh membuktikan anda tidak mencuri wang maka kita perlu menganggap anda adalah seorang pencuri – ini adalah bagaimana kita perlu menyimpulkan semua ini.

Malaysia Today

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*