Demi Rakyat, Malaysia Kekalkan Harga Petrol Rendah Ikut Pasaran Minyak Dunia

Share This:

Biarpun ada negara terpaksa menaikkan harga petrol mereka kerana harga minyak mentah yang jatuh sehingga ke paras terendah sejak 2003 dan kini menghampiri harga AS$25 setong, Malaysia tetap mampu mengekalkan harga petrol yang rendah.

Negara berkenaan terpaksa menaikkan harga petrol berikutan pendapatan yang berkurangan dari hasil minyak mentah kerana kemerosotan prestasi harga komoditi berkenaan.

Malaysia masih menempat diri dalam kalangan 15 buah negara yang meletakkan harga untuk petrol yang terendah setakat ini.

20160119214704

Negara kita di kedudukan di atas Nigeria dan Emiriyah Arab Bersatu masing-masing pada harga RM1.86 seliter dan RM1.89 seliter.

Venezuela menjadi negara yang menjual petrol paling murah dengan hanya 7 sen manakala Libya di tempat kedua dengan harga 61 sen sementara Algeria di tempat ketiga berharga 90 sen.

Beberapa negara pula dilihat menjual petrol dengan harga yang tinggi dengan yang paling mahal ialah Kemboja dengan harga RM5.64 sen seliter.

Negara jiran Singapura, ialah yang kedua termahal dengan RM5.63 sen seliter manakala Thailand menjual petrol dengan harga RM3.67 sen seliter.

Biarpun, kerajaan turut menanggung kehilangan sebahagian besar pendapatan ekoran kejatuhan harga minyak mentah, namun kerajaan menurunkan harga mengikut pasaran minyak mentah untuk tidak memberikan beban kepada rakyat.

Petrol merupakan antara bahan keperluan terpenting dalam sebuah negara berbanding air dan elektrik kerana ia menggerakkan kenderaan, jentera yang memastikan banyak kegiatan ekonomi di sesebuah negara terus bergerak dan beroperasi.

Rakyat juga agak dalam keadaan tertanya-tanya berapakah harga minyak akan ditetapkan bulan depan andai harga minyak mentah di pasaran dunia terus merudum lagi.

– PRU14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*