Kedai Buku Ini Di Tokyo, Hanya Jual Satu Buku Sahaja

Share This:

Seorang penjual buku di Jepun, Yoshiyuki Morioka mempunyai cara tersendiri berniaga buku di kedainya iaitu, hanya menjual senaskhah sahaja buku pada satu-satu masa di dalam sebuah kedai kecil di Ginza, Tokyo iaitu sebuah lokasi beli-belah yang mewah.

Biasanya, orang ramai akan masa berjam-jam di dalam sebuah kedai buku mencari tajuk yang sesuai dari ribuan buku yang ada tetapi di kedai Morioka, hanya ada satu buku sahaja.

Kedai beliau sebenarnya berkonsepkan kedai cadangan buku yang terbaik di baca untuk sepanjang minggu, pelanggan hanya perlu masuk dan membeli buku yang sudah dicadangkan olehnya untuk dibaca sepanjang minggu itu. Ia membantu pelanggan dari terbeban untuk membuat pilihan.

Menurutnya, idea itu hadir selepas beliau menganjurkan beberapa majlis pelancaran buku di sebuah lagi kedai buku miliknya.

“Sebelum membuka kedai buku di Ginza, saya mengendalikan sebuah lagi di Kayabacho untuk 10 tahun.

“Di sana saya ada kira-kira 200 buah buku dalam stok dan saya kerap menganjurkan beberapa pelancaran buku dalam masa setahun, ketika itu, ramai orang melawat kedai saya untuk mendapatkan hanya satu buah buku.

“Selepas beberapa ketika didatangi pelanggan seperti ini, saya mula percaya mungkin dengan hanya sebuah buku, sebuah kedai buku boleh diuruskan,” katanya menurut artikel di laman Oddity Central.

Untuk membiayai pembukaan kedai yang kecil itu, Morioka menjual sebahagian besar koleksi bukunya yang mengisahkan tentang propaganda masa perang di Jepun.

Morioka-bookstore

Rekaan kedai Morioka di Ginza begitu ringkas, dengan dinding konkrit dan dinding dicat warna putih dengan satu ruang pameran buku yang dijual sepanjang minggu itu.

Menurutnya, kedai bukunya itu memberikan satu peluang kepada pengkarya untuk mempamerkan buku kerya mereka dengan gaya yang boleh memberikan kehidupan kepada buku yang dijual.

– PRU14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*