SPRM Terlepas Dari Kesalahan Membunuh?

Share This:

Di Malaysia, anda boleh lakukan banyak kesalahan sepanjang 22 tahun sebagai Perdana Menteri dan anda hanya perlu tunjukkan muka selama beberapa minit pada perhimpunan Bersih agar  semua kesalahan dimaafkan dan dilupakan dan kini anda akan digelar rakyat Malaysia paling agung.

“Perubahan persepsi orang ramai ini disebabkan oleh Datuk Seri Zakaria Jaafar, yang baru-baru ini telah bersara sebagai Timbalan Pesuruhjaya SPRM (Pengurusan dan Profesionalisme). Zakaria menjadi tajuk utama baru-baru ini ekoran ucapan persaraan beliau mendedahkan yang SPRM kini dalam proses penyiasatan yang melibatkan ‘orang yang paling berkuasa di negara ini, “menurut The Malaysian Insider.

Zakaria berkata beliau gembira apabila keyakinan orang ramai terhadap suruhanjaya itu telah meningkat daripada 39% pada tahun 2009 kepada 68% pada tahun 2014. “Kami mahu tahu tahap keyakinan orang ramai terhadap kami, oleh itu, kami jalankan kaji selidik, dan pada masa itu ia hanya pada 39%. Ini benar-benar mengejutkan kami. Tetapi ia meningkat kepada 68% dan sasaran kami bagi tahun 2015 adalah 70%, “kata Zakaria.

Itu adalah apa yang The Malaysian Insider laporkan. Fokus SPRM adalah untuk meningkatkan tahap keyakinan awam yang kurang daripada 40% kepada 70% pada tahun ini. Jadi, pada asasnya ia adalah satu proses perhubungan awam dalam persepsi awam.

Bermain dengan persepsi orang ramai boleh menjadi satu permainan yang amat merbahaya. Pertama sekali, manusia hanya mempunyai memori 100 hari, bak kata Rusia, apabila mereka menembak jatuh pesawat Korean Airlines 007. Selepas 100 hari orang lupa. Jadi, anda perlu berikan persepsi baru yang ‘menyeronokan’ supaya tahap keyakinan orang ramai kekal tinggi.

Ini bermakna anda perlu terus bercakap dan mengumumkan ‘berita’ mengenai siasatan berkenaan ‘orang yang paling berkuasa di negara ini. Jika tidak, selepas seketika, orang akan ‘sejuk’ dan tahap keyakinan orang ramai akan terhakis lagi.

Pada asasnya, anda perlu orang seperti Tony Pua untuk mencanangkan lagi dan lagi tanpa henti isu ini dan SPRM akan ‘bertindak balas’ kepada Tony Pua dengan ‘mengumumkan’ perkembangan terkini. Kemudian isu itu terus hidup dan tahap keyakinan orang ramai terhadap SPRM akan terus melayang.

Kedua, ia kelihatan seperti mereka sedang membina persepsi ‘positif’ dengan menyiasat orang yang paling berkuasa di negara ini. Dengan mengambarkan mereka memburu Perdana Menteri, SPRM berjaya meningkatkan kredibiliti sebanyak 30% lagi.

Persoalannya, adakah mereka benar-benar mempunyai kes terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak atau ia hanya permainan mencipta persepsi bahawa mereka serius untuk memerangi rasuah dan seorang lelaki berkuasa seperti Perdana Menteri pun tidak akan terlepas daripada SPRM?

Jika tiada apa yang berlaku akhirnya dan mereka gagal mengheret Perdana Menteri ke penjara mereka sentiasa boleh menyalahkan ‘campur tangan politik’. Mereka tidak akan mengakui bahawa mereka gagal kerana tiada kes. Mereka akan mengatakan bahawa mereka telah disekat daripada mengambil tindakan dan tahap keyakinan orang ramai meningkat kepada 70%. Malahan, mereka mungkin mendapat ‘undi simpati’ hingga meningkatkan tahap keyakinan kepada 80% atau lebih.

Mengapa tahap keyakinan orang ramai terhadap SPRM begitu rendah pada mulanya? Zakaria berkata ia adalah kerana “orang menuduh SPRM tidak telus dan tidak bebas.” Sebenarnya ia lebih daripada itu. Ia adalah kerana dua orang telah dibunuh ketika sedang disoal siasat oleh SPRM walaupun siasatan itu tidak mengatakan bahawa ia adalah pembunuhan tetapi mereka meninggal dunia atas sebab-sebab yang tidak diketahui dan di bawah keadaan misteri.

Menurut SPRM, Teoh Beng Hock dari DAP telah disoal siasat selama sembilan jam, dan kemudian dibebaskan pada 3:45a.m. SPRM berkata Teoh minta bermalam di pejabat SPRM di mana dia dilihat hidup dan tidur di atas sofa di 06:00a.m. Pada pukul 1.30 petang pada hari berikutnya dia ditemui mati.

SPRM berkata Teoh telah dibebaskan dan dibenarkan pulang ke rumah. Walau bagaimanapun, harta benda Teoh termasuk telefon bimbitnya masih dalam simpanan SPRM. Ini menunjukkan bahawa Teoh belum dibebaskan dan dibenarkan pulang ke rumah, seperti yang didakwa, tetapi, sebenarnya, masih dalam tahanan SPRM.

SPRM memberitahu bahawa Teoh mungkin membunuh diri. Teoh sepatutnya berkahwin hari beliau dipercayai membunuh diri. Jadi cerita SPRM tidak munasabah.

Orang kedua, pegawai Kastam Ahmad Sarbani Mohamed, adalah seorang yang sangat warak yang selalu mengimamkan kakitangannya dalam solat. Orang-orang yang bekerja dengan beliau berkata beliau takut akan Allah dan seorang yang bersih. Menurut rakan-rakannya, beliau ditahan oleh SPRM, kerana Jabatan Kastam telah mengambil tindakan tegas terhadap penyeludupan sindiket tertentu dan apabila mereka cuba untuk membeli beliau, Ahmad Sarbani telah menolak rasuah tersebut.

Jadi dia juga meninggal dunia atas sebab-sebab yang tidak diketahui dan dalam keadaan misteri dan SPRM juga mengatakan beliau membunuh diri. Tetapi orang yang warak seperti Ahmad Sarbani tidak mungkin mempertimbangkan untuk mengambil rasuah apatah lagi mengambil nyawa sendiri.

Kes peguam Rosli Dahlan dan bekas Pengarah CCID, Ramli Yusoff juga sama. Mereka telah disabitkan kerana mereka cuba menjatuhkan mafia. Saya telah menulis mengenai perkara ini, jika anda memerlukan maklumat lanjut mengenai kes tersebut anda boleh membaca mengenainya dalam laporan di bawah, yang akan menunjukkan wajah sebenar orang-orang SPRM ini.

Jadi ini adalah sebab mengapa imej SPRM terjejas. Mereka telah melakukan banyak kesalahan termasuk pembunuhan. Jadi sekarang SPRM cuba membersihkan imej dengan memburu orang yang paling berkuasa di negara ini.

Bagaimana pula dengan pembunuhan Teoh Beng Hock dan Ahmad Sarbani Mohamed? Adakah kematian mereka pernah dijelaskan dan adakah sesiapa telah didakwa? Bagaimana pula dengan kezaliman terhadap Rosli Dahlan dan Ramli Yusoff? Adakah SPRM mengakui bahawa kedua-dua orang ini telah dianiaya dan menjadi mangsa ‘serangan peribadi?

SPRM membocorkan maklumat kepada media mengenai kes Rosli Dahlan dan Ramli Yusoff. Dan ia adalah maklumat palsu, yang merupakan kesalahan di bawah Seksyen 21 (4) Akta SPRM. Oleh itu SPRM melakukan suatu jenayah. Dan mereka masih melakukannya berhubung dengan kes 1MDB dan RM2.6 bilion. Dalam kes Rosli Dahlan dan Ramli Yusoff, SPRM menggunakan media untuk menjalankan perbicaraan di mahkamah pendapat awam.

Kemudian orang lupa. Mereka mempunyai ingatan hanya 100 hari. Jadi sekarang Kedudukan SPRM telah meningkat daripada kurang 40% kepada hampir 70%. Dan ia adalah kerana satu isu, persepsi bahawa mereka akan memburu orang yang paling berkuasa di negara ini.

Di Malaysia, anda boleh lakukan banyak kesalahan sepanjang 22 tahun sebagai Perdana Menteri dan anda hanya perlu tunjukkan muka selama beberapa minit pada perhimpunan Bersih agar  semua kesalahan dimaafkan dan dilupakan dan kini anda akan digelar rakyat Malaysia paling agung.

****************************************

Perintah mahkamah NST, SPRM bayar peguam RM300,000 dalam saman fitnah

(The Star, 18 Oktober 2013) – Mahkamah Tinggi di sini memerintahkan The New Straits Times (NST) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk membayar peguam Rosli Dahlan RM300,000 sebagai ganti rugi dalam saman fitnah terhadap mereka.

Hakim Siti Khadijah S. Hassan Badjenid mengarahkan NST dan SPRM untuk membayar ganti rugi RM150,000 setiap satu dan RM35,000 kos setiap satu.

Beliau berkata mahkamah mendapati artikel yang disiarkan pada 12 Okt, 2007, oleh akhbar tersebut adalah palsu dan fitnah dan undang-undang menganggap ia berniat jahat di pihak NST.

“Mahkamah mendapati pembaca NST telah diberi maklumat salah dengan fitnah jahat untuk membuatkan orang ramai percaya bahawa Rosli bukan seorang peguam beretika dan telah melakukan kesalahan dengan menyembunyikan aset seorang pegawai polis bernilai RM27mil,” katanya.

Beliau berkata dengan menghubungkan artikel kepada sumber SPRM juga kesalahan di bawah Seksyen 21 (4) Akta SPRM kerana berita itu tidak benar dan telah mengelirukan orang ramai.

Dalam saman yang difailkan pada Oktober 2009, Rosli telah menamakan The New Straits Times Press (Malaysia) Bhd, SPRM, Badan Pencegah Rasuah (BPR) dan empat pihak lain sebagai defendan.

Rosli berkata NST menerbitkan dua artikel pada 12 Okt dan 13 Okt 2007, dan kemudiannya ia diterbitkan di laman web SPRM dan dalam majalah mereka.

Artikel pada 12 Okt melaporkan bahawa BPR menahan seorang peguam ke atas aset yang tidak diisytiharkan bernilai RM27mil yang didakwa dihimpunkan oleh seorang pegawai kanan polis dan BPR sedang menyiasat kemungkinan bahawa aset telah diletakan di bawah nama Rosli.

**********************************************

. Rosli v SPRM: Adakah Abu Kassim menjadi ‘no-show’?

 (Free Malaysia Today, 8 Jun 2015) – Perebutan undang-undang epik antara peguam terkemuka Rosli Dahlan dan Badan Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) kembali ke mahkamah hari ini dengan defendan yang terdiri daripada SPRM, pegawai-pegawai dan Kerajaan Persekutuan dijangka mempertahankan diri.

Kes itu berkisar dakwaan Rosli dari salah tangkapan dan tahanan di tangan SPRM, ketika itu dikenali sebagai Badan Pencegah Rasuah (BPR), dan konspirasi di peringkat tertinggi kerajaan, yang melibatkan Peguam Negara Abdul Gani Patail, bekas Ketua Polis Negara Ketua Polis Negara Musa Hassan dan ketua SPRM semasa Ketua Pesuruhjaya Abu Kassim Mohamed untuk memusnahkan reputasi profesionalnya oleh sebab hubungan rapat dengan bekas Pengarah Commercial-Jabatan Siasatan Jenayah Ramli Yusoff.

Peguam yang memerhatikan kes itu memberitahu FMT bahawa Gani dan Musa adalah defendan dalam satu lagi konspirasi berniat jahat untuk saman pendakwaan, Abu Kassim adalah defendan utama dalam saman konspirasi ini tetapi jelas tidak wujud dalam senarai saksi pembelaan yang dikemukakan oleh peguam utama bagi SPRM, Cecil Ibrahim menjadi percubaan berterusan minggu ini.

Ketiadaan Abu Kassim dari senarai paling membingungkan, kerana dia mengetuai senarai 12 individu yang bersama-sama dengan Kerajaan Persekutuan dinamakan sebagai defendan dalam saman itu.

Malah, ia amat mengejutkan, mereka berkata, apabila Abu Kassim tidak menghadiri mahkamah walaupun sekali sejak perbicaraan bermula.

Sebahagian daripada kes Rosli telah memasukkan keterangan bekas penasihat SPRM Robert Phang, yang telah memberitahu mahkamah bahawa Abu Kassim telah mengaku bahawa tidak ada kes terhadap Rosli dari awal lagi.

Walaupun begitu, Rosli telah ditahan dan didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur di bawah Akta Pencegahan Rasuah 1997 sebelum Ramli didakwa. Caj akhirnya ditolak oleh mahkamah tanpa Rosli dipanggil untuk mempertahankan diri.

FMT difahamkan bahawa tiada sebab diberikan atas ketidakhadiran Abu Kassim sebelum ini, tetapi apabila saksi pembelaan tampil, Abu Kassim dikatakan berada di luar negara.

Setakat ini, tidak ada sebarang kenyataan rasmi tentang di mana dia, berapa lama dia akan berada di luar negara dan sama ada beliau akan muncul.

Pemerhati percaya bahawa pihak pembelaan boleh menggunakan pembelaan ‘Stonewall’ dalam usaha untuk melindungi Abu Kassim daripada memberi keterangan di mahkamah.

Mereka ambil perhatian bahawa pembelaan setakat ini telah menekan hujah bahawa semua bukti ‘permusuhan’ antara tiga pihak dan Ramli disabitkan oleh saksi-saksi yang dipanggil oleh Rosli sebagai tidak relevan kepada saman ini.

Hujah yang sama telah dikemukakan oleh pihak pembelaan tidak berjaya dalam usaha untuk mendapatkan Hakim Su Geok Yiam, yang mengendalikan perbicaraan, untuk membatalkan sebahagian dari testimoni Ramli sebelum beliau membuat pendirian.

Ia masih belum dapat dilihat sama ada Hakim Su akhirnya akan menerima hujah bahawa apabila tiba masanya untuk dia untuk menganalisis bukti dan undang-undang semasa menyampaikan keputusannya dalam kes itu.

Buat masa ini, SPRM telah menyediakan dua personaliti penting untuk memberikan keterangan, Azam Baki (lapan defendan) dan Sok One a / l Esen (defendan kesepuluh).

Menurut keterangan Rosli, Sok One telah “merempuh masuk ke dalam pejabat”, “mencipta kekecohan,” dan menjerit “tangkap dan jatuhkan kaki dia dan gari dia” (menangkapnya, jatuh kakinya dan menggari tangannya).

Beliau juga didakwa mengancam untuk menumbuk Rosli.

Azam, kini Pengarah Bahagian Perisikan SPRM, turut hadir semasa penangkapan Rosli dan, menurut keterangan saksi-saksi Rosli, akhirnya meninggal dunia , protes daripada rakan-rakan pejabat Rosli memerintahkan gari yang dibuka selepas pergelangan tangan Rosli telah mula berdarah.

Juga dijadual memberikan keterangan adalah defendan dalam tindakan itu, iaitu pegawai Azmi bin Ismail, Musa Lawrence, Augustine S Manson, M Mohan a / l Mutaiyah.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*