Kebal Sangatkah Clare Rewcastle Brown?

Share This:

Pengasas Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown dilaporkan menyertai beberapa ratus peserta BERSIH ditengah-tengah kotaraya London Kelmarin. Beliau turut disertai oleh Marina Tun Mahathir sebagai tanda sokongan terhadap penganjuran BERSIH yang dilakukan di Kuala Lumpur semalam.

Menariknya, setelah waran tangkap yang dikeluarkan oleh pihak Polis Di Raja Malaysia terhadap Clare dan waran berkenaan di panjangkan kepada polis ASEAN (ASEANAPOL) dan Scotland Yard, sehingga saat ini Clare masih belum berjaya diberkas.

clare

Benar pihak Interpol telah menolak permohonan pihak PDRM untuk meletakkan nama Clare dalam senarai orang yang dikehendaki (Red Alert). Tetapi pihak Interpol dan Scotland Yard tidak pernah menolak laporan yang dipanjangkan oleh PDRM terhadap mereka.

Ini menjadikan laporan berkenaan masih sahih dan sewajarnya pihak Scotland Yard mahupun Interpol menahan Clare untuk disoal siasat.

Clare sebelum ini didapati menghilangkan diri setelah mengetahui dirinya menjadi perhatian pihak PDRM, Scotland Yard dan Interpol.

clare 2

Mungkin pengaruh politik memainkan peranan dalam kes Clare kali ini. Seperti sedia maklum beliau merupakan adik ipar kepada bekas Perdana Menteri Britain, Gordon Brown dan ini membolehkannya seolah-olah mempunyai kekebalan terhadap sebarang tindakan undang-undang yang bakal dikenakan terhadap beliau.

Jelas dalam hal ini, sikap ketelusan pihak Scotland Yard dan Interpol boleh dipersoalkan. Adakah apabila melibatkan warga mereka, mereka mengambil sikap acuh tidak acuh terhadap sebarang laporan yang dibuat terhadap mereka?

  • – PRU14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*