Penasihat Jualan Syarikat Automobil Dipenjara Kerana Jual Mercun

Share This:

KUALA LUMPUR –  Seorang penasihat jualan syarikat automobil mengaku bersalah di Mahkamah Majistret hari ini atas tuduhan menjual pelbagai jenis mercun berbahaya untuk mendapatkan pendapatan sampingan.

Atas kesalahan itu, Majistret Saifulakmal Said menjatuhkan hukuman penjara tiga hari dan denda RM2,000 ke atas Aizuddin Ahmad, 33, kerana memiliki 17 jenis bahan letupan yang digunakan untuk tujuan tidak sah di sini undang-undang.

Dia didakwa melakukan kesalahan tersebut di Jalan Dewan Sultan Sulaiman, Chow Kit di sini pada 9.30 malam, 29 Jun lepas.

Aizuddin didakwa mengikut Seksyen 8 Akta Bahan Letupan 1957 yang membawa hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda maksimum RM10,000 atau kedua-duanya.

Hukuman penjara akan bermula dari tarikh dia ditangkap iaitu 29 Jun atau penjara dua bulan sekiranya gagal membayar denda.

Tertuduh yang tidak diwakili peguam, membayar denda itu.

Ketika rayuan, tertuduh memohon hukuman denda kerana dia perlu menanggung keluarga termasuk menyara dua daripada empat anaknya yang masih bersekolah.

Namun, Timbalan Pendakwa Raya Raihanah Abd Razak bagaimanapun memohon hukuman setimpal kerana ia melibatkan jualan bahan letupan yang membahayakan.

Aizuddin ditahan polis dan merampas kesemua mercun yang dijual selepas pihak polis melakukan pemerhatian 15 minit ke atasnya ketika berurusan dengan orang ramai dengan mendapatinya tiada permit untuk menjual dan menyimpan bahan letupan itu.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*