Aksi Hambar Pasangan Terjun Negara

Share This:

KUALA LUMPUR: Pasangan terjun negara, Cheong Jun Hoong dan Leong Mun Yee berada pada kedudukan tercorot pada hari pertama Kejohanan Terjun Siri Dunia FINA 2015 di Windsor, Kanada.

Menurut laman web Persekutuan Renang Antarabangsa (FINA), gandingan Malaysia itu menamatkan saingan dengan mengumpul 276.24 mata dalam acara 10 meter platform seirama wanita.

Pasangan terjun kebangsaan itu bermula baik apabila berjaya mendahului penerjun lain pada terjunan pertama mereka dengan catatan 50.40 mata namun mereka mula menunjukkan prestasi buruk pada terjunan kedua (48.60 mata) dan seterusnya.

China, selaku kuasa besar dunia dalam sukan terjun terus menguasai saingan dengan pasangan Si Yajie dan Lian Jie mengumpul 327.90 mata untuk merangkul pingat emas manakala pasangan Britian, Tonia Couch dan Sarah Barrow, ketinggalan 1.98 mata saja untuk mengutip pingat perak.

Pingat gangsa pula diraih pasangan tuan rumah, Kanada melalui gandingan Meaghan Benfeito dan Roseline Filion dengan pungutan 317.28 mata.

Cheong akan bersaing dalam acara individu iaitu 3 meter papan anjal wanita sementara ratu terjun negara, Pandelela Rinong membuka langkah dalam acara 10 meter platform wanita, esok.

-BERNAMA

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*