Gara-gara Penonton Liar, Persatuan Bola Sepak Pulau Pinang Didenda Sehingga RM40,000

Share This:

GEORGETOWN – Gara-gara tindakan liar penonton, Persatuan Bola Sepak Pulau Pinang (FAP) didenda sehingga RM40,000.

Presiden FAP Datuk Seri Nazir Ariff Mushir Ariff berkata pihaknya kini dalam proses mengemukakan rayuan kepada Jawatankuasa Tatatertib Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) bagi mengurangkan kadar denda itu.

Jelasnya, para penyokong perlu bertindak lebih rasional dalam segala tindakan mereka kerana dilihat tidak sihat untuk pembangunan bola sepak negeri.

“Bukan ini caranya menyatakan sokongan, berilah ruang dan peluang kepada kami untuk buat yang terbaik demi pasukan,” katanya kepada Bernama.

Adalah mustahil bagi pihaknya untuk mengawal barang-barang yang dibawa masuk ke stadium biarpun sudah menyediakan seramai 200 anggota keselamatan bertugas setiap kali perlawanan berlangsung yang terdiri daripada polis, Rela dan Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU).

Keadaan yang bersesakan di pintu masuk dan julah penonton yang mencecah sehingga ribuan orang menjadi punca kegagalan pihaknya mengawal pengerakan penonton.

Jumaat lalu, sekumpulan penyokong yang menamakan diri mereka sebagai Brigade 07 membakar suar selepas perlawanan dengan UiTM FC sebagai tanda protes terhadap Alberto Goncalves dan mahu pemain itu dikeluarkan daripada pasukan.

Ribuan bekas minuman pula dibaling ke dalam kawasan padang dan trek pada aksi menentang Johor Darul Ta’zim II pada 3 April lepas.

Dalam pada itu beliau turut menafikan desas-desus kononnya Pengurus Pasukan Mohd Azizudin Mohd Shariff meletak jawatan seperti tersebar di laman sosial baru-baru ini.

“Beliau ada bersama kami dan tidak ke mana-mana. Tidak tahu siapa yang mulakan khabar angin itu dan mengapa mereka buat begitu,” katanya.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*